Alkoholik gabeko sagardoa zazpigarren tragotik aurrera, hastear den txotx denboraldiko nobedadea

Kronika - Erredakzioa 2024ko abe. 28a, 00:00

Txotxeroak zenbatuko ditu talde bakoitzaren tragoak, tizaz, kupelean bertan.

Sagar eta Sagardoaren Mahaiak adostu du neurria Hernanin, Kaxkoan sortzen diren arazoak saihesteko; eta horrekin bat egin dute Astigarragan ere. Printzipioz bailaratik kanpoko bisitariei aplikatuko zaie, baina baita txoriburu xamar dabiltzan bertakoei ere.

Urtarrilaren erdialdean hasiko da txotx denboraldi berria, eta nobedade garrantzitsua izango du aurtengoak, neurri berezia hartuko baitute ondorengo aisi­al­dian sortzen diren arazoak eki­­­­diteko asmoz, bereziki Hernaniko Kax­­­koan: zazpigarren tragotik au­rrera, alkoholik gabeko sagardoa emango diete bezeroei, Urumea bailarako sagardotegi guztietan. Izan ere, Sagar eta Sa­gardoaren Mahaiak adostu zuen neurria Hernanin, baina horrekin bat egin dute Astigarragan ere, jakinarazi dutenez.

Espero dute bezeroek jarrera onarekin hartuko dutela berrikuntza, «guztion onerako» izango delako; eta arduraz jokatzea eskatu diete, «denok gozatu ahal izan dezagun txotx denboraldiaz». Proba modura ezarriko dute aurten, eta behin sagardotegi garaia pasata, neurriaren balorazioa egingo dute, eta aurrera begira eman beharreko pausoak zehaztu.

Edonola ere, ez da erraza izan neurria adostea, lan gehigarria ekarri baitie sagardotegiei: sagardoaren alkohola ezabatzeko metodoa aplikatu behar izan dute, fermentazioa etenda azukrea alkohol bilakatu aurretik. Sagardotegi bakoitzak bi edo hiru kupel bete ditu alkoholik gabeko sagardoz.

Kontaketa, garai bateko erara

Neurria modu errazago batean aplikatzeko, mahaika edo taldeka egingo dute kontaketa: talde bakoitzari esleituko diote ohiko sagardoaren kupel bana, eta kupelean bertan markatuko ditu tragoak txotxeroak, tizaz, garai batean egiten zuten bezala. Aurreneko sei tragoen ondoren, alkoholik gabeko kupeletako batera bideratuko dute taldea.

Printzipioz, bailaratik kanpo­ko bisitariei aplikatuko diete neu­rria, baina sagardotegiek au­kera izango dute txoriburu xa­mar dabiltzan bertakoei ere alkoholik ga­beko sagardoa emateko, aurreneko sei tragoen ondoren.

Gainera, nahi duenak hasieratik eskatu ahal izango du alkoholik gabeko sagardoa.

Kronika egunero, euskaraz eta doan jasotzen segi ahal izateko, Kronikakide gehiago behar dira, eta zer esanik ez, proiektu komunikatibo sendo eta profesional bat garatu nahi badugu.
Egin zaitez KronikaKide!