Astigarraga eta Hernaniko sagardotegiek ateak ireki edo irekitzear dituzte berriro. Asteburu honetan batzuk ateak zabalduko dituzte, dagoeneko ireki dituztenak badaude eta beste batzuk datozen egunetan egingo dute irekiera. Beraz, txotx denboraldi berezia hasi zaigu ezohiko hilabeteetan, koronabirusaren pandemiaren ondorioz nahitaezko geldialdia izan ondoren.
Sagardotegi bakoitzak bere arauak ezarri ditu, beti ere segurtasun neurri guztiak beteaz, eta sagardogileek uste dute noizbait kupela-sagardoren bat dastatu ahal izango dela, betiere talde txikietan. Sagardotegi batzuk txotx ez egitea erabaki dute.
Honela, Euskal Sagardoa Jatorri Izendapena duen sagardo botila izango da protagonista nagusia. Ekoizleek urte berriaren ezaugarriak azalduko dizkiete kontsumitzaileei, eta jendeak produktua etxera eramateko ere erosi ahal izango du, sagardotegian dastatzeaz eta kontsumitzeaz gain.
Orain, deseskaladaren 3garren fasera sartzearekin, sagardotegiak irrikaz irekitzen ari dira, azken 'txotx' a motz geratu zitzaien bezero batzuei harrera egiteko.
Kupeletik, mahaika edo taldeka gehienez 15 pertsonekin
Sagardotegietan sagardoa kupeletatik dastatu ahal izango da, betiere talde txikietan (gehienez 15 pertsona, eta taldeka edo mahaika) eta segurtasun-neurri guztiekin. Garai txarrak ahazteko asmoz, sagardotegiek erreserbak aktibatu dituzte.
Aurreikuspenen arabera, itxieraren ondorioz, iaz baino %50 etekin gutxiago izango zituzten. Horri buelta emateko Hernani eta Astigarragako sagardotegiak buru belarri ari dira lanean eta garai txarrak ahazteko asmoz, sagardotegiek erreserbak aktibatu dituzte, eta Sagardoa Routeak erreserba automatikoko motorra eta udako eskaintza martxan jarri du.
Sagardogileak oso ekintzaile onak izan dira beti, eta orain atzean utzi dute joan den apirilean abian jarri zuten ekimena, ezin izan baitzituzten euren establezimenduak zabaldu. Sagardoa Routek, orduan, sagardo dastatze gidatuak antolatu zituen online. Ideia berezi horrekin bat egin zuen Gipuzkoako Sagardogintza Elkarteak, lurraldeko 40 ekoizle inguru biltzen dituena.
Euskal Sagardoa jatorrizko izenak jakinarazi duenez, bai barrualdean bai terrazetan gehienezko %50eko edukiera errespetatuko dute. Aldiz, beste sagardotegi batzuek, txotx sasoian soilik zabaldu ohi dutenak, amaitutzat eman dute 2020ko denboraldia.
Joan den astean, sektoreari zuzendutako formakuntza ikastaro trinko bat izan zen, eta 55 sagardotegik hartu zuten parte, ateak berriz zabaltzeko protokoloak ezagutzeko.
2019 uzta aurkeztuko da datorren ostegunean Chillida Lekun
Bestetik, datorren ostegunean, ekainak 11, goizeko 11:00etan, Euskal Sagardoak 2019ko uzta aurkeztuko du Hernaniko Chillida Leku museoan. Sagardotegien Euskal Sagardo botila guztiak bertan izango dira eta ez ohiko egoeratik ateratzen ari diren honetan jendeak dastatu ahal izango dituen Euskal Sagardoaren ezaugarriak azalduko dira.
Ekitaldian botilen aurkezpena egingo da, 2019ko uztak eta botilaratzeak utzitako datuak aipatuz eta sagardoaren ezaugarrien berri emango da, dastatzearekin batera. Horrez gain, Euskal Sagardoa jatorri-deiturak egindako sagardotegien eta sagardo desberdinen katalogoa aurkeztuko du.
Bertan izango dira: Unai Agirre, Euskal Sagardoa jatorri-deiturako koordinatzailea; Oihana Gancerain, Euskal Sagardoa jatorri-deiturako presidentea; Ainara Otaño, Euskal Sagardoa jatorri-deiturako prensidenteordea, Aitor Intxaurraga, Jon Peña eta Juanjo Peciña Euskal Sagardoa jatorri-deiturako zuzendaritzako kideak eta sagardogileak, Felix San Sebastian sagargilea eta jatorri-deiturako zuzendaritzako kidea eta Olatz Mitxelena, Sagardoa Routeko koordinatzailea.
Ondoren, Euskal Sagardoa dastatzeko aukera izango dute gonbidatuek, Mikel Garaizabal sommelierrak gidaturik.