«Bost urtetan frogatu dugu posible eta jasangarria dela, bertako produktu ekologikoen alde egitea»

Kronika - Erredakzioa 2019ko ira. 7a, 02:00

Argia aldizkariak, Jakoba Erre­kondo paisajista eta agrono­mo­ak gidatzen duen Bizi Ba­ra­tzea proiektuari lotuta, jardunaldi bereziak antolatu ditu gaurko, 11:00etan hasita, Gal­a­rre­tako Orona Ideo erai­kinean.

Batetik, hitzaldiak izango dira, Baratzetik platerera sor­tzen dugun paisaia gai hartuta. Bestetik, lore eta landareen in­guruko kontsulta egiteko aukera izango da, aurrez aurre, Ja­koba Errekondo eta Iñigo Segu­ro­larekin.?Eta bukatzeko, bertako eta garaiko produktu ekologikoekin osatutako mo­ka­dua dastatu ahal izango da.

Zuzeneko merkataritza eta ekoizpen ekologikoa

Hitzaldiak lau izango dira. Ba­te­tik, Iñigo Marquet, Orona Fun­dazioaren Garapen Zuzen­da­­riak, eta Fede Pacha, txef maisuak, Orona Ideon dagoen Dia­metro 200 jatetxeaz hitz egin­go dute. Bestetik, Iñigo Se­gurola, paisaiaren arkitektoak Lur Garden egitasmoa azalduko du. Bestalde, Jakoba Erre­kondo, paisajista eta agronomoak Bizi Baratzea pro­iek­­tua bera azalduko du. Eta hauen denen tartean, Hernaniko Ka­­ra­beleko Ekonekazaritza Etxal­­dearen berri emango du Oier Iurramendi hernaniarrak.

Orona eta Diametero 200 proiektuarekin harreman es­tua dutela argitu du Iurra­men­dik, «zuzeneko merkataritzarekiko eta ekoizpen ekologikoarekiko kontzientzia haundia» du­telako. «Gure erosle haundienetakoak dira. Diametro 200 eta gu ia batera hasi ginen. Bertako jangelan apustua egin zuten bertako produktua eta ekologikoa sartzeko, eta bost urtetan frogatu dugu posible eta jasangarria dela, eta inpaktu positiboa duela sektorean. Guri merkatua irekitzen lagundu digu. Pentsa, kasu partikular batek horrelako eragina badu, zenbaterainokoa izan dai­tekeen, eskola, jangela, ja­tetxe eta sektore guztiak batuko balira. Gu hektarea batekin hasi ginen, eta bost urtetan, hiru hektarea eta erdi lantzen ditugu, 20 jate­txe, 200 saski hornitzeko».  


Sektorearen kontzientziazioa, hurrengo urratsa

Hiru lan-lerro dauzkate Kara­be­lekon; «bertako denda txikia, os­talaritzari zuzendua, eta kon­tsu­mo taldeena». Azken hauei ga­raiko barazkiekin osatutako sas­kia prestatzen zaie astero, hi­leroko kuotaren truke. «Do­nos­tian eta Hernanin banatzen ditugu, eta orain Oronako langileekin hasiko gara. Jende partikularraren kontzientziazioa haunditu da, baina sektoreak falta dira; industria, ostalari eta merkatariak. Jendeak kon­tsumitu nahi du bertakoa». 

Kronika egunero, euskaraz eta doan jasotzen segi ahal izateko, Kronikakide gehiago behar dira, eta zer esanik ez, proiektu komunikatibo sendo eta profesional bat garatu nahi badugu.
Egin zaitez KronikaKide!