«Egun seinalatuetan itxi egiten dugu, familiarekin gozatu ahal izateko»

Kronika - Erredakzioa 2018ko abe. 15a, 01:00

Han eta hemen, etxe bakoitzeko ohi­turak ez dira berdinak izaten, eta ezta Ga­bonetan ere. Jatetxeetan bazkaldu edo afaltzeko ohitura hartzen ari dira zenbait, baina oraindik ere gehiengoak etxeko epelean pasa nahi izaten ditu, familian bilduta, egun seinalatuenak.

Azken horien taldekoak dira Her­naniko Tripontzi jatetxekoak ere. Egun hauetan mugimendua nabari du­tela aitortzen du Igor Muñoa sukaldariak. «Erosketetan dabil jendea, eta mu­gimendu asko nabaritzen da, batez ere, eguneko menuekin. Lan egiteko garaian nabari dugu. Baina Gabonetako egun seinalatuetan, abenduaren 25ean eta urtarrilaren 1ean, itxi egiten dugu, familiarekin gozatu ahal izateko». 

Hala ere, Gabon egunetarako apropo­sa izan daitekeen errezeta baten berri eman du, norberak etxean prestatu de­zan: zurrukutuna. Bakailao eta ba­ra­txuri zopa honen osasun onurak ere azpi­­ma­rratu ditu; Gabonetako gehie­gizko jan-eda­nak eragin ditzakeen kal­teak saihesteko ezinhobea!

Dena den, nork bere etxeko ohiturak izaten ditu, eta baliteke besteren batek zurrukutuna beste modu batera pres­tatzea. Edo Gabonetan, zurru­ku­tu­naren ordez bestelako jakiren bat prestatzeko ohitura izatea.

Izan ere, etxe bakoitzean desberdinak dira ohiturak, bai Euskal Herrikoetan, eta baita handik kanpokoetan ere! 

ERREZETA: ZURRUKUTUNA

OSAGAIAK:
= 200 gramo xehatutako bakailao gatzagabetua
= Bezperako ogi barra erdia.
= 2 arrautza.
= 6 baratxuri ale.
= Goilarakada bat piperrauts (gozoa edo mina).
= 3 piper txorizero.
= 2 oilasko hezurdura.
= Pipermin erdia.
= Ura.
= Oliba olioa.
= Gatza.
= Perrexila.

ERREZETA:
= Piper txorizeroak uretan jarri 15-20 minutuz, biguntzeko. Haziak kendu, mamia atera eta gorde. 
= Ogia xerratu eta labean xigortu bi aldetatik.
= Presio eltzean, litro eta erdi uretan jarri oilasko hezurdurak, perrexila eta gatza. Tapa jarri eta su baxuan eduki bost minutuz, balbula igoz geroztik. Salda iragazi eta gorde.
= Baratxuriak zuritu, xaflatan moztu eta kazuelan go­ritu oliba olio pixka batekin. Xigortutako ogia pus­­katu eskuekin eta gehitu. Era berean, gehitu pi­pe­rrautsa, pipermina, bakailaoa eta salda. Su er­di­an eduki 15-20 minutuz, ogia puskatzeko eragin bitartean. Piper txorizeroen mamia gehitu eta naha­stu.
= Irabiatu arrautzak ontzi batean, gehitu perrexila eta zurrukutuna dagoen ontzira bota. Nahastu, eta plater sakonean aurkeztu. 

GOMENDIOA:
Bakailaoa gatzagabetzeko uretan sartu behar da azala gorantza daukala, eta 12 orduro aldatu behar zaio ura. Prozesua azkartzeko, bakailaoa zatitan moztu daiteke, eta uraren ordez esnea jarri, 24 ordu pasa ondoren. 

Errezeta hau bereziki adinekoengan pentsatuta egindakoa da, zurrukutuna zopa nutritiboa baita, eta digestio errazekoa. Beraz, aproposa da oso, urdail delikatua dutenentzako.

Gomendagarria da adinekoek afaritan zopa hartzea, hidratazio maila egokiena mantentzeko modu erraza baita. Kontuan izan behar da adineko asko deshidratatu egiten direla, besteak beste, egarririk sentitzen ez dutelako edo edatean kontrako eztarrira joaten zaielako.

Kronika egunero, euskaraz eta doan jasotzen segi ahal izateko, Kronikakide gehiago behar dira, eta zer esanik ez, proiektu komunikatibo sendo eta profesional bat garatu nahi badugu.
Egin zaitez KronikaKide!