«Kanpainarekin ikusarazi nahi izan ditugu Euskal Sagardoak ematen dituen aukerak», azaldu du Unai Agirre, Euskal Sagardoa Jatorri Deiturako gerenteak. Irailean jarri zuten martxan, Astigarragan eta Hernanin, Euskal Sagardoa ezagutzera emateko Egin Zotz! kanpaina, eta datorren astean bukatuko da.
Afari maridatuak, azkenak, egingo dira batetik; astelehenean Astigarragako Gure Izarra elkartean, eta asteartean Hernaniko Santa Barbara elkartean. Herriko ostalariekin batera, tabernetan egin diren Euskal pintxo-poteetan zozketatutako afariak irabazi dituztenek hartu ahal izango dute parte bertan, baina joango direla konfirmatu behar dute, 688 645 946 telefono zenbakian.
Bestetik, bukaera festak egingo dira; abenduaren 14an Astigarragako Joseba Barandiaran plazan, eta 15ean Hernaniko Plaza Berrin, Euskal Sagardoarekin batera, Euskal Txerri erre pintxoak dastatu ahal izango dira, 18:30etan hasita.
Kalitatea eta bertakoa, Euskal Sagardoa Jatorri Deituraren zigilua
Euskal Sagardoak ematen dituen aukera horiek zein diren azaltzeko, Jatorri Deiturako sagardo honen ezaugarriak zein diren nabarmentzen du Agirrek.
Batetik, «ehuneko ehun bertako sagarrarekin egina» dela. Euskal Sagardoa Jatorri Deiturak bertako 100 sagar motatik gora ditu onartuak, nahiz eta gehienbat 24 erabiltzen diren: Errezila, Gezamiña, Goikoetxe, Manttoni, Moko, Mozoloa, Patzuloa, Txalaka, Urdin, Urtebete, Urtebi Haundi, Urtebi Txiki, Azpeiti Sagarra, Boskantoi, Haritza, Ibarra, Limoi, Merabi, Mikatza, Mokote, Saltxipi, Txori Sagarra, Udare Marroi eta Verde Agria.
«Bertako sagar motak eta bertako sagastietan ekoitziak (Gipuzkoan, Bizkaian eta Araban) erabiltzeak ematen dio sagardo bakoitzari izaera. Bakoitzaren heldutasunaren arabera ere ematen zaio gorputza. Eta horrekin denarekin lortzen da kalitatea».
Hain zuzen, kalitatea da Euskal Sagardoaren beste ezaugarria. Sagardoa egiteko erabili den sagar mota eta sagastia hasieratik kontrolatzeaz gain, Fraisoro Laborategian analizatzen dira, HAZI Fundazioak zuzenduta, sagardo guztiak, eta horrez gain, dastatzaile panel bat ere pasa behar izaten dute, Euskal Sagardoa zigilua lortzeko.
«Argumentu garbiak dituen Euskal Sagardoa Jatorri Deituraren proiektu honek sektorea elkartu du»
Botilan edo kupeletik desberdin, sagardoa
Zigilu hori botilako sagardoari jartzen zaio. Egin Zotz! kanpainaren helburua izan da, baita ere, «botilako sagardoaren presentzia aldarrikatzea». Horregatik egin dituzte hainbat afari maridatu, hain zuzen, Euskal Sagardoak aukera hori ere ematen baitu.
«Sagardoarentzako badira bi kontzeptu: sagardotegikoa eta botilakoa. Botilak eskatzen du zaintza, irudia, zerbitzua... Afari maridatuetan saiatu gara sagardo bakoitzaren fitxa egiten, adieraziz zer lortu nahi izan duen sagardotegiak, zein sagar mota eta zein sagastitakoak erabili dituen, erabili dituen barietateen nahasketa zergatik erabili duen...». Era berean, nola zerbitzatu ikasteko ere balio izan dute: «basoan edo kopan, tenperatura jakin batean, sagardoa botatzean hautsi edo ez hautsi...».
Azken batean, Euskal Sagardoa kalitate ikur dela transmititu dute, prozesu osoaren kontrolak ahalbidetu duena. «Orain arte azaldu ez diren kontzeptuak agertu dira: usaina afrutatua izan dadila bilatu nahia, edo ahoan borobila izango dena, azkar irakingo duena lortu nahi duenak legamiak erabiliko ditu eta besteak ez, batzuk egurrezko kupelean ondua nahi dute eta besteek azero inoxidablekoa... Orain arte borroka, eztabaida sortu duten kontzeptuak sagardogintzan sortu diren aukerak bihurtu dira».
Euskal Sagardoa, etorkizunerako atea
Eta ez dira nolanahikoak, Euskal Sagardoaren haritik sortu diren aukerak. «Sagarraren kontrolak dakar desberdintasuna. Horrek aukera eman du gauza berriak egiteko. Barietateen kontrolarekin, adibidez, aukera asko sortu dira, eta hori ikusten da dibertsifikazioan: monobarietal batzuk erabili dira sagardo aparduna egiteko, edo hiru barietate jakin nahastu dira bestelako bat egiteko... Horretarako merkatua bilatu behar da, noski, baina kalitatearen haritik, bertakotik eta sagastien kontroletik etorriko da aldaketa», dio ziur Agirrek.
Azken urte gutxitan aldaketa hori nabaria izan da. «Argumentu garbiak dituen Euskal Sagardoa Jatorri Deituraren proiektu honek sektorea elkartu du. Horren barruan, gero, bakoitzak bilatuko du zer nahiago duen, nolakoa egin nahi duen. Baina bertako eta kalitatezkoaren bueltan, dagoeneko elkartu dira 50 sagardogile eta 300 sagar ekoizle».
Kanpaina Gipuzkoan hasi dute, «gure merkatuan hasi nahi genuen». Baina dagoeneko hasi dira Bizkaian ere, Egin Zotz! kanpainarekin, eta pixkanaka Arabara ere egingo dute gero salto. Izan ere, ibilbide luzea jarri diote Euskal Sagardoari. «Helburua da 12 bat urtetan dena hemengo sagarrarekin egitea. Horrek eragina izango du baita ere bertako paisaian eta ekonomian, eta, nola ez, kalitatean. Dena gure eskura daukagu».
Egin zotz! kanpaina bukaerako festa
Bukatzeko festa, txerri erre eta guzti
Tabernetan Euskal Sagardoa kontsumitzen dutenek %50 merkeago izango dute pintxoa, abenduaren 14 eta 15ean.
Euskal Sagardoa ezagutzera emateko irailean hasi zen Egin Zotz! kanpainari bukaera emateko, festa herrikoiak egingo dira Astigarragan eta Hernanin, datorren astean.
Astigarragan, abenduaren 14an jarri dute hitzordua, arratsaldeko 18:30etatik aurrera, Joseba Barandiaran plazan. Hernanin, berriz, abenduaren 15ean, 18:30etan baita ere, Plaza Berrin. Azken kasu honetan, San Joan Konpartsa izango da, giroa jartzen.Euskal Sagardoarekin, Euskal Txerria
Bi festetan, Euskal Sagardoarekin batera Euskal Txerria izango da protagonista. Izan ere, Euskal Sagardoak bertako sagarra bultzatzen duena bezala, bertako produktuen aldeko jarrera ere sustatzen du.
Txerria plazan bertan, Astigarragan Joseba Barandiaranen, eta Hernanin Plaza Berrin erreko da, eta pintxotan banatu.
Kanpainaren asmoa izan da Euskal Sagardoa sustatzea, eta hau tabernetan eskatzea bultzatzea. Horregatik, bukera festa hauetan ere hori egien dutenek, pintxoa %50 merkeago izango dute.
EUSKAL SAGARDOA JATORRI DEITURA
DUTEN HERNANI ETA ASTIGARRAGAKO SAGARDOTEGIAKl Alorrenea (Astigarraga)
l Altzueta (Hernani)
l Astarbe (Astigarraga)
l Bereziartua (Astigarraga)
l Gartziategi (Astigarraga)
l Gurutzeta (Astigarraga)
l Iparragirre (Hernani)
l Ipintza (Astigarraga)
l Itxasburu (Hernani)l Lizeaga (Astigarraga)
l Petritegi (Astigarraga)
l Zapiain (Astigarraga)
l Zelaia (Hernani)
l Akarregi (Hernani)
l Etxeberria (Astigarraga)
l Irigoien-Herrero (Astigarraga)
l Larrarte (Astigarraga)
*Denera 48 sagardotegik daukate egun, Euskal Sagardoa Jatorri Deitura