Urtarrilaren 16an irekiko dute txotx denboraldia, Astigarragan

Kronika - Erredakzioa 2018ko abe. 12a, 01:00

Dagoeneko zehaztu dute, noiz emango zaion hasiera 2019ko sagardotegi garaiari, Astiga­rra­gan. Urtarri­la­ren 16an izango da, asteazke­na­rekin; Herna­nin, ostiral ho­rretan egingo dute. Hala jaki­narazi zuten larun­batean, Do­nostian, Sagardo Apurua fes­taren barruan. 
Bertan aur­kez­tu zuten 2018 urteko uzta ere: guz­ti­ra, 11,78 milioi litro sagardo egin di­tuz­te Euskal Herri oso­an; horie­ta­tik 11 milioi inguru, Gipuzkoan.
Aurkezpenean eman zuten aditzera, «intentsitate haun­di­ko aroma» daukala sagardo berriak. «Gorputzeko sagar­do­ak dira, eta alkoholari dago­kio­nean 6,5 gradu ingu­ru­ko­ak. Tanino haundiko sagardoa da», nabarmendu dute.
Sagar uzta, hori bai, iazkoa baino txikiagoa izan dela azal­du dute: «joan den urteko uzta oparoaren ondoren, sagar urte lasaia izan da aurtengoa. Saga­rrondoek, espero bezala, sagar gutxiago eskaini badigute ere, kalitate oso haundikoa izan da etorritakoa. Sagar alea txikia­goa izan da, eta likido gutxia­gokoa, baina kontzen­tra­tua­goa, eta azukre gehiagokoa».

Euskal Sagardoak, festa ostiral honetan
Bestalde, azken txanpan sartu da, Eus­kal Sagardoa jatorri deitura­ren Egin zotz! kan­pai­na. Eta itxie­ra ona emateko, kanpainaren bukaerako festa antolatu dute Astigarragan. Etzi izango da, ostiral honetan bertan, Joseba Baran­dia­ran pla­zan. Arra­tsal­de­ko 18:00etan hasiko da, eta 21:30etan bu­ka­tu. Bertan, Eus­kal Txerria erre­ko dute, eta pin­txotan banatuko dute, he­rritarren artean. 
Gainera, festak iraun bitar­tean, herriko ta­berne­tan erdi prezioan izango di­tuz­te Basa­txerri produktuak, Eus­kal Sa­gar­doa eskatzen dutenek.

Kronika egunero, euskaraz eta doan jasotzen segi ahal izateko, Kronikakide gehiago behar dira, eta zer esanik ez, proiektu komunikatibo sendo eta profesional bat garatu nahi badugu.
Egin zaitez KronikaKide!