Euskal Herrian ekoiztutako zazpi sagardo aukeratu ditu Susanna Forbes kazetari eta idazle britaniarrak bere The Cider Insider. The essential guide to 100 craft ciders to drink now libururako. Hiru dira Astigarragakoak: Zapiaingo Euskal Sagardoa Premium 2017, Gartziategiko Gorenak Sagardoa 2017 eta Bereziartuako Euskal Sagardoa 2017. Beste laurak dira: Zelaiako Gorenak Sagardoa 2017 (Hernani), Isastegiko Euskal Sagardoa 2017 (Tolosa), Gaztañagako Gorenak Sagardoa 2017 (Andoain) eta Bordattoko Txalaparta 2016 (Jatsu-Garazi, Nafarroa Beherea).Liburua, Sagardoaren Lurraldeak antolatutako I. Sagardoaren Kultura eta Turismoaren Topaketaren ospakizunaren testuinguruan aurkeztu zen Astigarragan eta aurkezpenean, liburuan aipatzen diren sagardo batzuk dastatzeko aukera izan zen.
Sagardoan berezitutako kazetaria da Forbes
Susanna Forbes, ardoa, garagardoa eta sagardoan berezituriko kazetaria eta idazlea da. Jatorriz, Ingalaterra osoan sagardo usadio haundiena duen Herefordshire eskualdekoa da eta Little Pomona izeneko sagardotegia martxan jarri berri du. Baina sagardoarekiko duen grina haratago doa. Ingalaterra, Gales, Bretainia, Normandia, Alemania, Italia, Australia, Kanada, Zeelanda Berria, Hegoafrika, Asturias, Galizia eta
Euskal Herriko 100 sagardo artisau gomendatzen dituen liburua argitaratu berri du.
Sei urtetan zehar gauzatu duen ikerketan, Forbes-ek sagardoa ekoizten duten mundu osoko lurralde nagusiak zeharkatu ditu. 2018ko martxoan bere ikerketak Euskal Herrira ekarri zuen eta bertan, Sagardoaren Lurraldeako nazioarteko harremanen arduraduna den Haritz Rodriguez kazetariarekin batera, bertako sagardotegi adierazgarrienetakoak ezagutu zituen.
Ordurako sagardoaren inguruko erreferentziak bazituen arren, Forbes-ek sagardotegi batzuk bisitatu eta sagardoak dastatzeko aukera izan zuen, euskal sagardoaren kulturan barneratuz eta txotxeko errituaz gozatuz.
Bere bisitaren emaitza, aurrez aipatutako Euskal Herriko 7 sagardo nabarmentzeaz gain, erreferentzia zabala egiten zaio Euskal Herriko sagardoaren kulturari eta ezaugarriei, eta Astigarragan kokatua dagoen Sagardoetxea Sagardoaren Museoari.
Sagardoaren kultura eta turismoa munduan sustatzeko sarea martxan
Topaketa honetara gerturatutako ordezkariek, sagardoaren kultura eta turismoa munduan sustatzeko nazioarteko sarea martxan jartzea adostu zuten. Hala, datozen hilabeetan marka amankomuna eta sarean parte-hartzen duten norakoen informazioa bilduko duen webgunea martxan jarriko dute, eta proiektua indartzen lagunduko duten europar finantziaziorako aukerak aztertuko dituzte.