Ilarra dastatu, gozatu eta ezagutzeko ­aukera paregabea asteburuko Ilar Egunean

Kronika - Erredakzioa 2018ko mai. 19a, 02:00

Ilar jardunaldiak ostegunean hasi ziren ilarrarekin egindako pintxorik hoberenaren aukeraketarekin.  Zazpigarren Ilar Egu­­nak ez du etenik eta gaur eta bihar beste bi ekitaldi nagusi izango dira. As­ti­garragako Ba­ratz Elkar­teak, Behemendik eta Uda­lak elkarlanean antolatu di­tuzte gaurko eta biharko bisita gidatua, hi­tzal­di-tailerra, ilar dastaketa eta azoka berezia.

Gaur, 11:00etan, baratzen bisita gidatua da udale­txeko kontzejupetik abiatuta. Bertan, Baratz Elkarteko kideak azalpen guztiak emango dituzte. Ondoren, hazia eta landareari buruzko tailerra Haziera­ren eskutik (Cristina­enea Fun­dazioko hazien artxiboa) eskainiko da kontzejupean bertan.

Cha­ro Zapiain, Roxario jate­txeko sukaldaria, eta Baratz Elkar­teko lehendakaria; Mikel Zen­doia, Behemendiren izenean; Raoul Servert, Araudi Pai­saia­ren izenean; eta baita Gor­bea eta Baratz elkarteko beste zenbait kide egon ziren aurkezpen egunean eta izango dira protagonista gaur eta bihar.

«Ilarra produktu txikia da, koloretsua, zaporetsua... bai­na zaila»
Charo Zapiain sukaldariak ilarrak garrantzia na­barmena izan duela azpimarratu zuen: «sukaldean, ilarra inportan­tzia bizikoa izan da. Produktu txikia da, kolore­tsua, zapore­tsua... baina zaila!». Ho­rregatik, «lanean» jarraitu behar dela argi dauka.

Lan horretan, astigartar gazteenei produktuen garran­tzia helaraztea ezinbestekotzat jo zuten prentsa agerraldian, eta hala adierazi zuen Baratz El­karteko kide batek: «gure helburua da txikitatik ikastea As­ti­ga­rragan bertan ze barazki da­goen, tartean, ilarra».

Bihar egongo da goizean zehar azoka eta ­pintxoak dastatzeko aukera Joseba Barandiaran plazan
Ilar Egunari edo hobe esanda Ilar jardunaldieri amaiera bihar igandean emango zaio azoka berezi batekin Joseba Barandiaran Plazan. Floru Plazatik bertara aldatu da. Aurretik, 09:30etan txistularien Diana egongo da.

Ilar postuetan, Luis Irizar eskolako hiru sukaldariek une­an egindako ilar pintxoak dastatzeko au­kera dago.  
Behemendi Elkarteak Eus­kal Herriko produktuak jarriko dituzte salgai ilarrekin batera. Artisau ogia, txerrikiak, txokolateak, pastak, gazta, arrai kontserbak... 11:00etatik 14:00­etara egongo dira jarrita postuak. 

Haurrentzako zurezko jo­las erraldoiak eta Idoia Lizeaga bitxi tailerra jarriko dira. 

Kronika egunero, euskaraz eta doan jasotzen segi ahal izateko, Kronikakide gehiago behar dira, eta zer esanik ez, proiektu komunikatibo sendo eta profesional bat garatu nahi badugu.
Egin zaitez KronikaKide!