«Helburua da txikitatik ikastea Astigarragan bertan ze barazki dagoen, tartean, ilarra»

Kronika - Erredakzioa 2018ko mai. 12a, 02:00

Ttxotx denboraldia bukatzean eta horrez gain, bada Astiga­rragan ekintza bat azken urteotan kanpotarrak erakartzeko balio izan duen hein batean. Hori da, hain zuzen, Ilarraren Eguna.
Zazpigarren edizioa antolatu du Baratz Elkarteak Udala­ren babesarekin. Datorren as­tean hasiko da, ostegunean, pin­txo-potearekin. Eta hori aur­kezteko, prentsaurrekoa es­kaini zuten herenegun udale­txeko areto nagusian.
Bertan izan ziren Zorione Etxezarraga alkatea, Udalaren izenean; Cha­ro Zapiain Roxario jatetxeko sukaldaria eta Baratz Elkar­teko lehendakaria; Mikel Zen­doia, Behemendiren izenean; Raoul Servert, Araudi Pai­saia­ren izenean; eta baita Gor­bea eta Baratz elkarteko beste zenbait kide.

Ilarra herrian zela, «frogatuta»
Aurkezpenean, Zorione Etxeza­rra­­ga alkateak jardunaldiaren hasierak gogorarazi zituen. 2012an burutu ziren aurreneko aldiz, Behemendi elkarteak proposatuta, eta Roxario jatetxeko Charo Zapiaini esker: «zuen la­nari esker lortu duzue proiektua iraunkorra izatea; Udalaren konpromezua duzue hala izaten jarraitzeko».
Izan ere, ilarraren garrantzia aipatu zuen Etxezarragak: «in­dus­ketek frogatu dute Astiga­rraga betidanik egon dela lotuta ilarrarekin».

«Ilarra produktu txikia da, koloretsua, zaporetsua... baina zaila»
Charo Zapiain sukaldariak har­tu zuen hitza ondoren. Asti­garraga jateko toki aproposa izan da beti, bere ustez: «lehen, esaera batek zion ‘Astigarragan, jan; eta Do­nostian, lo’». Eta horretan, ilarrak garrantzia na­barmena izan du: «sukaldean, ilarra inportantzia bizikoa izan da. Produktu txikia da, kolore­tsua, zaporetsua... baina zaila!». Horregatik, «lanean» jarraitu behar dela argi dauka.

«Sukaldean, ilarra inportantziabizikoa izan da»

Txikitatik heztea, helburu
Lan horretan, astigartar gazteenei produktuen garrantzia helaraztea ezinbestekotzat jo dute, eta hala adierazi zuen Baratz El­karteko kide batek: «gure helburua da txikitatik ikastea As­ti­ga­rragan bertan ze barazki da­goen, tartean, ilarra».

Ekintzak, datorren astean
Hori guztia lantzeko, zazpigarren aldiz egingo dute Ilar Eguna ostegunetik igandera. Azoka bereziak emango dio bukaera, asteari.

VII. ILAR EGUNA
Maiatzaren 17tik 20ra

- Hilak 17, osteguna: Ilar pintxopotea, Astigarragako tabernetan eta ilar-pintxo onenaren lehiaketa.
- Hilak 19, larunbata: Baratzen bisita gidatua, 11:00etan udaletxeko kon­tze­jupetik abiatuta. Ondoren, hazia eta landareari buruzko tailerra Haziera­ren eskutik (Cristinaenea Fundazioko hazien artxiboa) kontzejupean bertan.
- Hilak 20, igandea: 09:30etan, Txistularien diana. 11:00etatik aurrera, Ilar Azoka Berezia Joseba Barandiaran plazan: ilar postuak, Luis Irizar eskolako hiru sukaldariek une­an egindako ilar pintxoak dastatzeko au­kera, Euskal Herri osoko produktuak salgai, haurrentzako zurezko jolas erraldoiak eta Idoia Lizeaga bitxi tailerra.

Kronika egunero, euskaraz eta doan jasotzen segi ahal izateko, Kronikakide gehiago behar dira, eta zer esanik ez, proiektu komunikatibo sendo eta profesional bat garatu nahi badugu.
Egin zaitez KronikaKide!