Hitzarmena Karabeleko eta Amelia jatetxearen artean, tokiko produktu ekologikoen alde

Kronika - Erredakzioa 2018ko urt. 30a, 01:00

Urte bukaeran eskuratu berri du bere aurreneko Michelin iza­rra Donostiako Gros auzoko Amelia Jatetxeak, aurrera­pauso bat emango du produk­tuen kalitatean, eta horreta­rako, hitzarmena egingo du Her­naniko Karabeleko etxalde ekologikoarekin.

Elkarlana, epe luzera begira
Amelia Jatetxeak, eta bereziki, haren sukaldeburu Paulo Aira­udo argentinarrak «indartu eta azpimarratu nahi du to­ki­ko produktu ekologikoarekin du­­en konpromiso irmoa», azaldu du­te prentsa-ohar bi­tar­tez. Horre­tarako jo du Ka­ra­beleko etxal­de­arengana: «es­ta­blezi­men­­du­ak neurrira egin­­dako baratzea izan­go du Her­nanin, eta ber­tan egun­go merkatuan esku­ra­garri ez dau­den edo urrutitik ekarri ohi di­ren dozenaka espezie lan­duko dira jatetxeko beze­ro­ei ezau­garri organoleptiko one­nak di­tuen produktua es­kaintze aldera».
Lankidetza honekin, Airau­do­ren helburua da Amelia ja­tetxean «muturreraino» era­ma­­tea bertako produktuaren al­­deko apustua: «funtsezkoa da hemengo ostalariek inguruko eta kalitatezko produktua era­biltzea, ahal bezainbeste. Gaur egun, atzerritik ekartzen dira ber­­tan landu daitezkeen ba­raz­ki barietate ugari», nabar­men­du du. Eta hau da, hain zuzen, sukaldari argentinarrak beti izan duen filosofia, baita 2015e­an bere aurreneko izarra lortu zuen jatetxean ere, La Bottega trattoria modernoan.

Bien arteko elkarlanari esker, «Ameliaren goi-sukaldaritzako menuan behar diren espezieak haziko dira Karabelekon».

Zentzu horretan, Amelia eta Karabeleko epe luzerako lan­ki­detza hitzarmena burutzeko oinarriak ezartzen ari dira, os­talaritza-sektoreak bertako ekoiz­­­leekin duen konpromisoa eta inguruko eskaintza gastro­no­­­mikoa indartzeko asmoz. Ho­­rregatik, «gas­­­­tronomiaren ar­­lo­an Do­nos­tia erreferen­tziazko hiri iza­­ten jarraitzea nahi ba­dugu, ez dugu erlaxatu behar; sukal­dariok dena eman behar dugu bisitariei lurralde hone­tako onena eskaintzeko», alda­rrikatu du sukaldari argen­tinarrak.

Karabelekoren filosofiarekin bat, baita ere
Elkarlan hau, gainera, Karabe­le­koren lan filosofiarekin ere bat dator: «2014. urtean abia­ra­zi zutenetik, barazkigintza eko­logikoaren inguruko ikerketa burutzen baita bertan, baita balio agroekologikoak zaba­l­tze­ko lan egin ere. Zehazki, ahaz­tutako barietateen edo oso ezezagunak direnen portaera aztertzen da, baratzezain, ostalari eta kontsumitzaileei ezaugarri organoleptiko berri era erakargarrian eskaini ahal izateko».
Eta zentzu honetan, Amelia Jatetxearekin egingo duten bezalaxe, lanean ari dira beste zenbait ostalarirekin, «gure inguruko ortu, merkatu eta jatetxeetako barietate-gama aberasten laguntzeko», azaldu du Iker Goikoetxeak, proiektua­ren koordinatzaileak. Horrela beraz, «Ameliaren goi-sukaldaritzako menuan behar diren espezieak haziko dira Karabelekon». 

Kronika egunero, euskaraz eta doan jasotzen segi ahal izateko, Kronikakide gehiago behar dira, eta zer esanik ez, proiektu komunikatibo sendo eta profesional bat garatu nahi badugu.
Egin zaitez KronikaKide!