Zapore berriak baratza eta jatetxeetan, buruko gaixotasuna dutenen lan aukerak sustatuz

Kronika - Erredakzioa 2017ko abe. 9a, 01:00

Ia bi urteko ikerketa lana egin dute gastronomia, agronomia eta gizarte arloetako hainbat eragilek, elkarrekin; eta horren emaitza aurkeztu berri dute: Mihi Berdea proiektu berritzailea. Baratzetan eta jatetxeetan zapore berriak sartu, eta buru gaixotasuna duten pertsonak laneratzea du helburu.
Zehazki, bederatzi eragilek jardun dute ikerketa horretan, tartean Urumea bailarako zenbait: Karabeleko, Basque Culi­nary Center, Orona Fundazioa, Agifes, Diametro 200, Blasenea, Kimu Bat, Ernetuz eta Infotres.
Elkarlanean, aztertu dituzte dozenaka hostozko landare, eta baita landaketarekin, eraldaketarekin eta ontziratzearekin lo­tutako xehetasun teknikoak ere. Horrela, ezagutza bildu dute, martxan jartzeko ustiategi txikiak, IV. gamako ekoizpen ekologikorako. Ekoizpen horrekin hornituko dute Horeca ka­nala: ostalaritza, jatetxe eta katerinak.

‘Mezclum’ berritzaile sorta bat, «sukaldariak harrituko dituzten zapore bereziekin»
Ikerketa eta ezagutza horren emaitza da Mihi Berdea: mezclum entsalada berritzaile sorta bat, hostokume fresko eta ekologikoekin osatutakoak. «Sukal­dariak harrituko dituzten za­po­re ñabardura bereziak ditu mezclum sorta horrek».
Lau zutabe izan ditu proiektuak: agroekologia, esperimentazio ekologikoa, berrikuntza eta kolektibo berezien babesa: «kontsumitzailearen eskakizun berezietatik abiatuz, garapen sozial eta ekonomikorako bide berriak bilatzearen aldeko apustua egin dugu, ingurumena eta pertsonak aintzat hartuz».
Orain, Hernaniko Karabeleko nekazaritza ekologikoko etxaldea arduratuko da, proiektutik sortu den negozio-ekimen be­rria gauzatzeaz; eta horrekin ba­­tera, sustatuko du buruko osa­­sun arazoa duten pertsonen gizarteratzea eta laneratzea. 

Kronika egunero, euskaraz eta doan jasotzen segi ahal izateko, Kronikakide gehiago behar dira, eta zer esanik ez, proiektu komunikatibo sendo eta profesional bat garatu nahi badugu.
Egin zaitez KronikaKide!