Urtarrilaren 17an izango da txotx irekiera, Gurutzetan

Kronika - Erredakzioa 2017ko abe. 13a, 01:00

Gurutzeta sagardotegiak har­tuko du aurten, txotx den­bo­ral­diaren irekiera. Urtarrila­ren 17an izango da, eguerdi parte­an; eta «gure sagardo berria!» oihukatu ondoren, dastatuko dute 2017ko uztaren sagardoa.
Hain justu, larunbatean aur­keztu zituzten, aurtengo sagardoaren ezaugarriak. Do­nostiako Bulebarren izan zen hori, Sagardo Apuruaren ba­rruan; eta bertan izan ziren Gipuzkoa, Bizkaia, Araba, Na­fa­rroa eta Iparraldeko sagar eta sagardo elkarteetako ordez­kariak: «laburbilduz eta oro­ko­rrean, 2017ko uztako sagar­doa da aroma aldetik freskoa, sagar eta lore usainekoa, es­truktura eta gorputz ore­ka­tu­koa, eta txinparta finekoa».

13,2 milioi litro sagardo, eta %85 bertako sagarra
Sagardo horren milioika litro daude, dagoeneko, Euskal He­rri­ko sagardotegietako kupe­letan; 13,2 milioi litro, zehazki, eta horietatik 12,2 Gipuzkoan. Aurkezpenean nabarmendu zuten, gainera, oso sagar urte oparoa izan dela; «sagar asko, kalibre ederrekoak, eta erren­di­mendu ona eman dutenak». Hori horrela, erabilitako saga­rraren %85 izan da bertakoa, eta %15 ekarri da kanpotik.

Sagardoa Route, sagardoaren inguruko eskaintza bilduz
Larunbatean aurkeztu zuten, baita ere, Sagardoa Route pro­iektua, sagardotegien etorki­zu­na lantzen duena. Bertan bil­du dituzte, sagardoaren in­gu­ruko esperientzia eta es­kain­tzak, Euskal Herriko zazpi lurral­de­etako 59 sagardotegirenak.
Bide horretan jarri dute martxan www.sagardoa.eus ere, eta bertan egin daitezke esperientzien zein sagardo­te­gi­en erreserbak, erosketak...

Kronika egunero, euskaraz eta doan jasotzen segi ahal izateko, Kronikakide gehiago behar dira, eta zer esanik ez, proiektu komunikatibo sendo eta profesional bat garatu nahi badugu.
Egin zaitez KronikaKide!