Oliba olio birjina eskatzeko epea zabalik, ostiraletik

Kronika - Erredakzioa 2016ko ots. 14a, 01:00

Errigoraren Eskutik Eskura egitasmoak helburu du, Na­fa­rroa hegoaldeko baratza eguneroko kontsumo ohituretara ekartzea. Otsailean oliba olio birjinaren kanpaina hasiko dute; eta maiatzean kontserba loteak eskatzeko aukera izango da. Azaldu dutenez, guztia prezio egokian: «ekoizle zein kontsumitzaileentzat bidezkoan den prezioan izango da, hau da, ekoizlearen jatorrizko prezioan».

Eskaerak, ostiraletik
Oliba olioa eskatu nahi duten herritarrek ostiraletik mar­txoaren 2ra izango dute aukera. AEK euskaltegian 10:00-13:00 eta 16:00-18:00 ordutegian egin daitezke eskaerak; eta Karabeleko Ekonek­azari­tza etxaldean, 09:00-17:00 ordutegian. www.errigora.eus helbidera ere, eskatu daiteke. Gogoratu dute, eskaerak egiten diren leku berean jaso behar direla oliba olio loteak. 
Jasotzeko egun eta orduak ere, zehaztu dituzte: martxoaren 11n, Euskaltegian 10:00-13:00 ordutegian; eta Ka­rab­elekon 09:00-17:00 ordutegian. Martxo­a­ren 12an Karabelekon, 09:00-13:00 ordutegian; eta martxoaren 14 eta 15ean, euskaltegian 10:00-13:00 eta 16:00-18:00 ordutegian, eta Karabelekon, 09:00-17:00 ordutegian.

Eskaerak egin daitez­ke AEK euskaltegian, Karabeleko ekoneka­zaritza etxaldean eta www.errigora.eus web orrian.

Kontsumitzaile arduratsuen komunitatea sortzeko saiakera
Eskutik Eskura ekimenak bilatzen du, herriz herri, kon­tsumitzaile arduratsuen ko­mu­nitateak sortzea: «lagun ko­munitate txikiak dira, Na­farroa hegoaldeko baratzak berezko dituen produktuak auzolanean eta bitartekari espekulatiborik gabe eskura­tzeko prest daudenak».
Azaldu dutenez, pasa den ikasturtean 50 herritan egin zuten saiakera, eta 45.000 li­tro olio eta 90.000 ontzi kon­tser­ba banatu ziren guztira. Aurtengo erronka berriz, ko­mu­nitate berriak sortzea izan­go dela diote: «komunitate berriak sortu eta sortutakoak indar­tzea dugu helburu. Orain arte egindako lana ez da makala izan; animo, beraz, gauza ederra egiten ari gara eta!».

Ekoizleen komunitatea, ere bai
Bestalde, gogoratu dute Eskutik Eskura ez dela soilik kontsumi­tzaileen komunitatea: «ekoizleen komunitatetxoa trinkotzeko saiakera ere bada Eskutik Eskura. Urtetik urtera gehiago dira bertako ekoizpena bertan merkaturatzeko prest dauden ekoizleak, auzolana eta euskera ardatz hartuta».

«Nafarroa hegoaldeko euskalgintzari hauspoa ematea ere bada helburua»
Era berean, gogoratu dute, elikadura burujabetzari ez ezik, Nafarroa hegoaldeko euskalgintzari hauspoa ematea helburu duela Errigorak: «zentzu horretan, arlo ekonomikotik haratago, euskarari ekarpena egiteko bidea eskaintzen du Eskutik Eskurak. Ekoizleei parez pare agertzen zaie be­raien produktuak euskeraz kon­tsumitzeko gosez dagoen merkatua. Eta horrek, euskeraren alorrean pausu berriak ematea errazten du. Aur­ten­goan, euskerarekiko ekoizleen konpromisoari dagokionean, aurrera pausu esanguratsua izango da».

Kronika egunero, euskaraz eta doan jasotzen segi ahal izateko, Kronikakide gehiago behar dira, eta zer esanik ez, proiektu komunikatibo sendo eta profesional bat garatu nahi badugu.
Egin zaitez KronikaKide!