Nola egin dute historian zehar txokolatea gorrotxategitarrek?

Kronika - Erredakzioa 2016ko ots. 9a, 01:00

Ba al da txokolatea baino gau­za goxoagorik? Modu askotara egin daiteke, eta azken aldian, baita zapore askotakoa ere. Euskal Herri mailan bada familia bat, ederki ezagutzen duena txokolatearen elabo­ra­zioa: gorrotxategitarrak. Joxe Mari Gorrotxategik bizi osoa eman du, hara eta hona, txo­kolatearekin. Eta oraingo honetan, Rafa Gorrotxategi, semea, iritsi da Hernanira. Erakusketa jarri dute Marisol Yaben argazkilari ezagunak eta berak, Biteri kultur etxean. Otsailaren 18ra arte egongo da ikusgai, arratsaldeko 18:00e­tatik 20:00etara.

Helburua, txokolatearen kultura transmititzea
Rafa Gorrotxategik txokola­tearen kultura transmititu na­hi zuen, eta DVD bat gra­batzea erabaki zuen. Bertan erakusten da, besteak beste, txo­ko­latea modu tra­dizio­nalean nola egiten den. Erakusketa ordea, bideotik haratagokoa izatea nahi zuen Gorrotxategik, eta hemen dator, Marisol Yaben ar­gaz­kilari hernaniarraren el­karlana. Prozesu guzti hori argazkietan bildu du Yabenek; 30 argazki, txokolatearen elaborazio tradizionala biltzen dituena. 
Biterin, ostiralean inau­gu­ratu zuten erakusketan, argazki horiek daude ikusgai. Eta baita ere eskulturak eta txokolatea egiteko orain urte batzuk erabiltzen zen tres­neria. 
DVDaren aurkezpena os­tiralean egin zuten, eta ikusi nahi duten taldeek eskatu besterik ez dute, erakusketa gunean bertan.

Ikastolekin, bisita gidatuak
Aipatu bezala, erakusketaren helburua da txokolatearen kultura transmititzea. Eta bide horretan, bisita gidatuak egin nahi dituzte ikastoletako neska-mutilekin, Biterin.

Kronika egunero, euskaraz eta doan jasotzen segi ahal izateko, Kronikakide gehiago behar dira, eta zer esanik ez, proiektu komunikatibo sendo eta profesional bat garatu nahi badugu.
Egin zaitez KronikaKide!