Zelaia sagardotegiko kupelatik, Aritz Aranburu surfistaren basora egingo du bidea sagardo berriak, gaur aurrenekoz, Astigarragako txotx denboraldiari hasiera emateko. 23garrenez ospatuko dute gaur, Sagardo Berriaren Eguna.
Eguerdiko 12:00etan izango da aurkezpen ekitaldia. Jesus Mari Santos alkateak emango du uzta, sagar eta sagardo berriaren ezaugarrien berri.
Sagarrondo bat landatu, Sagardoetxeako sagastian
Ondoren, sagarrondo bat landatuko du Aritz Aranburu surfista zarauztarrak, aurtengo gonbidatu bereziak, Sagardoetxeako sagastian. Horrekin, «naturaren dinamikotasuna eta berritzeko ahalmena» azaldu nahi dituzte, «urtetik urtera mahai batean sagardoaren bueltan esertzeko aukera eskaintzen baitigu».
«Gure sagardo berria», Zelaia sagardotegian
Eta ondoren iritsiko da eguneko ekitaldi nagusia. Txotx irekierako protokoloa hasiko dute eguerdiko 13:30etan, Hernaniko Zelaia sagardotegian. Txalapartaren hotsek lagunduta, sagar dantzak eta sagardogileen soka dantzak gerturatuko dute Aranburu kupelera.
13:45ak aldera irekiko du aurreneko kupela Aranburuk berak, «Gure Sagardo Berria» oihu eginda. Berak hartuko du, aurtengo sagardoaren aurreneko tragoa.
Eta segidan, denboraldiko aurreneko sagardotegi menua dastatuko dute, Zelaia sagardotegian bertan.
13:45ak aldera irekiko du aurreneko kupela Aritz Aranburu surfistak, Zelaia sagardotegian.
‘Pintxotx’ lehiaketa herriko tabernetan, gaurtik etzi arte
Arratsaldean jarriko dute martxan, pintxo lehiaketa berezia ere, txotx denboraldi hasiera aitzakia hartuta. Astigarraga eta Hernaniko tabernetan egingo dute Pintxotx, eta gaur doan probatu ahal izango dira pintxoak; bihar eta etzi, berriz, euro batean egongo dira salgai. Gero, aukera izango da pintxoa puntuatzeko, tabernetan egongo diren txartelen bitartez, 1etik 5era.
Etzi arte izango da lehiaketa, eta larunbatean emango dute saria, Hernaniko txotx irekiera ekitaldian. Eta beste bi sari ere zozketatuko dituzte bertan, bozkatu duten herritar guztien artean: otordu bana Astigarragako eta Hernaniko sagardotegi batean, bi pertsonentzako.
Astigarragan, honako tabernek hartuko dute parte lehiaketan: Bukoi, Ekaitz, Estanco, Ibai-Lur, Ikatza, Kaizoku, Kupela, Pastoriza, Robin, Sagartxo, Txiki eta Zipotza. Hernanin, berriz, honakoek: Atxur, Aralar, Deportivo, Garin, Goiz Argi, Irrintzi, Joxe Mari, Kixkal, Oindi, Rufino, Tripontzi, Txilibita, Txoko eta Zumitza.
Pintxoak dastatzeko aukera izango da gaur bertan, eta afarirako ere, sagardoaren bidetik joko dute askok. Izan ere, Rezola sagardotegian egingo dituzte afariak, herriko talde kulturalek.
‘Sagardoa bidegile’ dokumentala, bihar
Bihar ere izango da sagardoarekin zita, kasu honetan Kultur Etxean. Sagardoa bidegile dokumentala emango dute, arratsaldeko 18:00etan, eta solasaldia eta sagardo dastaketa izango dira ondoren. Sarrera doan izango da.
ASTIGARRAGAKO TXOTX IREKIERA
GAUR, asteazkena
11:30-12:00, Komunikabideei akreditazioak banatuko zaizkie Sagardoetxean.
12:00, Prentsaurrekoa egingo dute Sagardoetxean. Bertan, 2015eko uztaren ezaugarriak, sagardo berriari buruzko datuak eta sagardogileen munduko gertakari garrantzitsuenak azalduko dituzte.
12:45, Aritz Aranburu gonbidatuak Sagardoetxeako sagastian sagarrondo bat landatuko du.
13:30, Txotx irekierako protokoloa ospatuko da Zelaia sagardotegian. Txapalapartarien deiaz, sagar dantzaz eta sagardogileen soka dantzaz, Aritz Aranburu kupelera gerturatuko da.
13:45, Zelaia sagardotegian lehen kupela irekiko da eta gonbidatuak lehen tragoa dastatuz, Gure sagardo berria oihukatuko du. Une horretan, ofizialki txotx denboraldi berriari emango zaio hasiera. Ondoren, denboraldiko sagardotegiko lehen menua dastatuko da.
18:00-20:30, Pintxotx eskainiko da Astigarraga zein Hernaniko tabernetan. Doan emango dituzte pintxoak gaur.
20:30, Rezola Sagardotegian talde kulturalen afaria egingo da.
BIHAR, osteguna
18:00, Sagardoa bidegile dokumentala, Kultur Etxean. Bukaeran, solasaldia eta sagardo dastaketa izango dira. Sarrera, doan.
BIHAR ETA ETZI
19:00-20:30, Pintxotx lehiaketa, herriko tabernetan: Bukoi, Ekaitz, Estanco, Ibai-Lur, Ikatza, Kaizoku, Kupela, Pastoriza, Robin, Sagartxo, Txiki eta Zipotza. Euro batean egongo dira pintxoak.