«Ehiza badago, saiatzen gara harrapatzen, eta bestela, hamaiketakoa egiten dugu!»

Kronika - Erredakzioa 2015ko urr. 31a, 01:00

Benta Berrin dagoen Mu­xa­rra elkartean 41 sozio badira, ehizean ibiltzen direnak, eta 20 la­gun inguruko taldetan ibil­tzen di­ra. «Zonak ez du ematen, ge­hia­gorako. Batzuetan, zozketa ere egin behar izaten da», diote. Oraingoz poliki omen dijoa ehiza. Baina denboraldi hasieran normala omen da hori. «Ehiza badago, saiatzen gara harrapatzen, eta bestela, hamaiketako eder bat egiten dugu!». Ez dago, beraz, kezka­tzeko motiborik.

Ereñotzu eta Arano inguruetan, eta Aiako Harriak erreserban
Federazioak eremuak dauzka jarrita, eta baita hainbat arau ere. «Goizeko 07:30ak in­gu­ruan biltzen gara, eta Di­pu­ta­zioari abisatu behar diogu zein ga­ren, noiz eta non hasiko garen ehizean, kartelak ja­rri behar ditugu... Guk 6 eremu dauz­kagu. Horietatik 5, inguruan; 3 konpartituak, eta 2 gu­re­ak. Gero, Aiako Harriak erre­ser­ban beste bat daukagu, par­te­katua. Hor ehizatzeko, Fe­de­ra­zioak urteko 14 batida ematen dizkigu. Bes­talde, zona librea da Axketakoa, eta bertara astebururo joan gaitezke. Gero, astelehenean, zer ehizatu dugun jakinarazi behar dugu, zer ikusi dugun, eta odola hartu behar diogu, Frai­so­ron analizatzeko. Iaz Epele­rrekan bi txandatan atera zen Brucelosis delakoa!».
Basurderen bat botaz gero, normalean afari bat egiten du­te, edo bestela, partitu. «Eta la­rru­­ak eta tripak Martutenera era­­maten ditugu, brizkilatzeko».  

Eskasiaren ondoren, ugaritu
Urtero aldatzen omen da kontua, baina egun, basurde asko dagoela aipatzen dute ehiztariek, garai batekin konparatuta.
Andoni Arretxek ondo gogoan du nola hasi zen bera. «Lehen soziedaderik ez zegoen; Ugaldetxoko frontoian juntatu eta basurderen bat harrapatuz gero, jatetxeak atzealdea uzten zigun, puskak egiteko. Baina izan zen urte bat, orain 30 urte, ez zegoela basurderik. 10 do­zena botatzen genituen ur­te­an nik 16 urte nituela, eta gero, bat edo bi... Eta hasi gi­nen kanpora joaten, Huescara. Ehizean ibili eta Jacan lo egiten genuen. Horrela ez zegoen ibiltzerik, eta Diputazioarekin hitz egin genuen. Basurdeak birpopulatu genituen, Urba­sa­tik zerri mestizoak ekarrita. Aketzak, basurde arrak, umetu egin zituen; lau basurdetatik, 22 jaio ziren». Lan horrek, eta mendien egungo egoerak, basurdeak areagotzea eragin du. «Men­dien kudeaketa aldatu egin da. Orain zikinak daude. Lehen baserritarrak arduratzen ziren inguruak garbitzeaz, eta ganaduak ere jan egiten zuen. Iñix­torra ere jaso egiten zuten animaliei azpiak egiteko... Orain kontrolik gabeko begetazio gehiago dago, eta defentsa izugarria da, basurdeentzat».

Erromantizismoa galtzen
Ehizatzeko modua bera ere asko aldatu dela nabarmen­tzen dute. «Lehen Ugaldetxon juntatu eta oinez joaten ginen Urmendi, Etxolaberri eta Ax­ke­tara. Orain kotxearekin goraino igotzen gara! Erraztu egin da lana. Lehen etortzen ginen ilunarekin batera, etxera, eta orain, eguerdirako. Orain di­ber­tigarriagoa da, kotxearekin, irratiarekin... Lehen kornetarekin ibiltzen ginen. Kornetak behin jotzen bazuen, arrastoa zegoen seinale; bi korneta, basurdea altxea zegoela; hiru, tiroa botea eta basurdea eritua zegoela; eta lau, hila. Korneta luzea jotzen bazen, berriz, jendea erretiratzen ari zela. Baina entzuten ez bazenuen, hantxe bakarrik gelditzeko arriskua! Asper­ga­rria­goa zen!», diote. «Baina erromantizismoa gal­tzen ari da!», beste batek.

Sostengarria eta soziala
Erromantizismoa galtzeaz gain, ehiztariak ere gutxiago direla aipatzen dute Muxa­rra­ko kideek. «Soziologikoki gaizki ikusia dago ehiza. Beharrik ez dago jatekoa eta! Baina guk ehiza sostengarria egiten du­gu. Dipu­ta­zi­o­ak kontrola­tzen du dena, eta ehi­zan uzten di­gute, asko dago­e­lako; erregulatzaile bakarrak gu gara. Ez balitz ehizatuko, arazoa sortuko litzateke; Kontxa­rai­no iri­tsiko lirateke basurdeak! Az­ke­nean, mendiaren araberakoa da. Koadrilek kontu egin behar dute; arrasatuz gero, ez da bat ere geratuko».
Hain zuzen, ehiza garaia bukatzen denean kejak izaten direla nabarmentzen dute. «Ba­­surdeak baserrietan sar­tzen dira, lurretan zuloak egiten dituzte, hesiak puskatu, orkatzek ere landareak jaten dituzte... Eta gu joaten gara gauza horiek konpontzera». Bestalde, «Gipuzkoan karakter soziala dauka ehizak», Mu­xa­rrako kideen esanetan. «De­nek dute ehizerako aukera (az­ter­keta gainditu ondoren lizen­tzia lortuta, eta armak erabiltzeko baimena edukita). Beste erkidego batzuetan ordaintzen duenak esplotatzen du eremua».

Iaz, 1.043
Ehiztari gero eta gutxiago, baina iaioak; iaz, Gipuzkoan, 1.043 ba­surde bota ziren Ehiza On aldiz­ka­riaren arabera. «Pa­zientzia eta afizioa» behar direla diote, «eta zakurra. Zakurrik gabe... Ho­ri izaten da defektua, norbe­ra­rena onena dela pen­tsatzea!». Era berean zaharrengandik ikas­tea ere garrantzi­tsua dela di­ote. «Gi­za­kion instinto primarioa da ehi­zatzea; espezie salbaje bat se­gitu, aztertu, kostunbreak anali­za­tu eta... bitxoa ala zu!». Le­hen­go urtean 58 bota zi­tuz­ten Mu­xa­rrakoek, eta aurten 40 ezetz apus­tua egin duenik bada. Baina auskalo.... «Ehiz­ta­ri eta arran­tzaleek, erdia gezurra!».

Kronika egunero, euskaraz eta doan jasotzen segi ahal izateko, Kronikakide gehiago behar dira, eta zer esanik ez, proiektu komunikatibo sendo eta profesional bat garatu nahi badugu.
Egin zaitez KronikaKide!