«Polita da ikustea etxe bakoitzean oso tortilla desberdinak egiten direla»

Kronika - Erredakzioa 2015ko ira. 5a, 02:00

Sei esku, bi baino hobeak dira patata tortilla bat egi­teko, eta formula horrekin daramazkite bost urte, Idoia Aizpuruak eta Unax eta Mi­kel semeek, jaietako tor­tilla lehiaketan parte hartzen: «hirurak aritzen gara tor­tilla egiten, asko gustatzen zaie beraiei ere», azaldu du Idoiak. Estrategia ere ondo definitua daukate, Unaxek azaldu bezala: «nik arrau­tzak puskatzen ditut, Mike­lek eta biok patatak zuritu, eta su kontuak amaren esku geratzen dira». Jolas moduan hasi ziren parte hartzen, baina zerbait gehiago ere badela kontu­ratu dira: «festei laguntzeko modu bat ere bada, gero sa­gardo dastaketarekin jaten baitira tortilla horiek», dio Idoiak. 40 bat lagunek hartu ohi dute parte, baina bere­hala buka­tzen dira tortillak: «horregatik, auzotar guztiak animatu nahi ditugu, tor­ti­lla egin eta parte har­tzera. Ez da ezer kostatzen, eta fes­tei laguntzen zaie horrela».

«Helburua ez da  irabaztea, guztiak daude goxoak, izan gorriak, horiak, piperrarekin edo piperrik gabe...».

Tipula bai, piperrik ez
Idoiarentzat, sekreturik ez dauka tortilla batek: «arrau­tzak, patatak, gatza eta oli­oa, besterik ez du behar tor­tilla onak». Unaxek zuzendu dio baietz, badela besterik: «tipula botatzen diogu guk, baina piperrik ez». Trebeak dira hirurak sukaldean, iaz lortu zuten hirugarren sariak erakutsi bezala: «poza ematen du, batez ere haurrei. Baina helburua ez da irabaztea, denak daude goxoak».
«Ama oso sukaldari ona da, dena ateratzen zaio on­do», dio Mikelek, «baina gu ere aritzen gara sukaldean. Enpanadillak, bizkotxoak, krepak, hanburgesak... de­ne­tik egiten dugu».

«Gustatzen zaigu tortilla ezberdinak probatzea»
Beraiena entregatuta, gusto­ra geratzen dira, «jada zer­bait egin dugulako jaien al­de». Eta tortillak dastatzeari ez diote uko egiten: «gus­ta­tzen zaigu lehiaketako tor­tilla ezberdinak probatzea, batez ere irabazlea», diote Unaxek eta Mikelek. Oso ezberdinak izaten baitira, gainera, parte har­tzaileek egiten dituztenak: «gorriak, horiak, haundiak, txi­kiak, piperrarekin edo gabe... Eta hori polita da, etxe bakoitzean oso ezber­di­nak egiten direla ikustea». Barietatea haunditzera animatu nahi dituzte denak, eta bakoitzak berea egitera. Gainera, sagardo dastake­ta­rako basoa eta detaile bana jasoko dute guztiek.

Kronika egunero, euskaraz eta doan jasotzen segi ahal izateko, Kronikakide gehiago behar dira, eta zer esanik ez, proiektu komunikatibo sendo eta profesional bat garatu nahi badugu.
Egin zaitez KronikaKide!