Santa Anako Sagardo Eguna, Euskal Herriko aurrenekoa

Kronika - Erredakzioa 2015ko uzt. 22a, 02:00

Euskal Herriko aurreneko Sagardo Eguna Astigarragan ospatu zen 1976ko uztai­laren 26an, Santa Ana egu­nean, hain zuzen, Sagar­doe­txea­ko datuen arabera. Beraz, aurten, 40 urte betetzen dira ordutik.

Astigar elkartea, kultura bultzatzailea
Sagardo Egunaren sortzaile eta bultzatzailea Astigar elkartea izan zen; 13-29 urte bitarteko gazteek osatutako elkartea, hain zuzen.
Astigar taldea 1976ko otsailean sortu zen, herrian kultur mugimendurik ez zegoela ikusita. Horrela, hain­bat jarduera antolatzen eta sortzen hasi ziren: eus­kal dantza, solfeo, txistu, akor­deoi eta euskera ikas­taroak; esku pelota eta pala txa­pel­ketak; kultur asteak; mendi irteerak; hitzaldiak... Eta tartean, Astigarragako jaiak.

Jai partehartzaileak bultzatu nahian sortutako eguna
Astigarragako koadrilek an­to­latzen zituzten festak, As­tigar elkarteak testigua hartu zuen arte. 1976ko urte har­tan, jaietarako egitarau era­kargarria eta partehar­tzailea osatzea izan zuten helburu.
Horretarako, hainbat eki­taldi antolatu zituzten: herri kirol erakustaldiak, eus­kal dantza eta esku­lan­gintza erakustaldiak, dan­tzaldiak, marrazketa lehia­keta, trikitilarien diana, eta, horien guztien artean, sagardo lehiaketa eta dastaketa. Azken horiek Santa Ana egunean ospatu ziren, eta ordura arte egiten zen sagardo botatzaileen lehiaketa ordezkatu zuen. Izan ere, herritar asko­rentzat aspergarria izaten zen lehiaketa hura, ezin baitzuten parte hartu.

Makina bat aldaketa, Sagardo Egunaren 40 urteetan
Sagardo Eguna aurreneko aldiz ospatu zen hartan, Astigarraga eta Ergobiako sagardogile guztiek hartu zuten parte. Baina oso bestela egiten ziren gauzak, orduan.
Sagardogile bakoitzak 50 sagardo botila oparitu zi­tuen, baina ez ziren be­raiek izaten zerbitzatzen. Lehe­nen­go urteetan, sagardo bakoitza kupel huts bat zeu­kan mahaiean aur­kez­ten zen. Kupel horiek he­rri­ko ardo biltegi batek uzten zituen, eta kupel bakoitzak barruan zeraman sagar­do­a­ren izena izaten zuen.
Bestalde, ez zen ohikoa nork bere edalontzia edu­kitzea, gaur egun egiten den moduan. Orduan, sagardo­tegietako ohiturari jarrai­tuz, erakusmahai ba­koi­tzean hamabi edalontzi iza­ten ziren, eta erabili ondoren, urez be­te­tako ontzi batean garbitzen zi­ren, hurrengoa zerbi­tza­tu ahal izateko.

Astigarragatik, Euskal Herri osora
Astigarragan egindako aurreneko Sagardo Egun hark izandako arrakasta ikusita, berehala zabaldu zen Sagardo Egunak ospa­tzeko ohitura. Gaur egun, hamaika tokitan egiten da.
Era berean, sagardo­gileak ere konturatu ziren sagardoa kalera ateratzeak izandako garrantziaz, eta pixkanaka, sagardoa be­ra­iek zerbitzatzen hasi ziren.

Zipotza eta Sagardun
20 urte ingurutan Asti­ga­rrek antolatu zuen Sagardo Egu­na, eta ondoren, Zipotza Elkarteak hartu zuen ardu­ra, Udalaren laguntzarekin. 2003an, berriz, Sagardun Partzuergoa sortu zen: Uda­lak, 14 sagardogilek eta 7 kultur taldek osatzen dute; tartean, Astigar eta Zipotza. Ordutik, Sagardunek anto­latzen du Sagardo Eguna.

Ekitaldi bereziak
Sagardo Egunaren 40garren urteurren hau ospatzeko, ma­kina bat ekitaldi anto­la­tu dituzte iganderako, pla­zan: bur­di­na­ren forja erakustaldia, sagardo das­taketa, idi dema izango dira... Eta 12:00etan, ekitaldi berezia egingo dute uda­letxean, antolatzaileek eta Astigar taldekoek.

Kronika egunero, euskaraz eta doan jasotzen segi ahal izateko, Kronikakide gehiago behar dira, eta zer esanik ez, proiektu komunikatibo sendo eta profesional bat garatu nahi badugu.
Egin zaitez KronikaKide!