«Sormenik ez dago, betiko sukaldaritzarik gabe»

Kronika - Erredakzioa 2015ko eka. 3a, 02:00

Sukaldaritza formazioa jaso nahi duenak, aukera parega­bea du Udalak antolatu duen ikastaroarekin. Sukaldaritza formazioa ematea da hel­bu­rua, beharra edo nahi duenak ikasi eta lan mundurako bidea  errazagoa izan dezan. Errose Etxebeste Martinez izango da irakaslea, eta Kronikari xehe­tasun guztiak azaldu dizkio.

Sei hilabeteko iraupena
Ikastaroa ekainetik otsailera izango da, eta egiten duenak profesionaltasun ziurtagiria jasoko du. Honen garrantzia azaldu dio Etxebestek, Kro­ni­ka­ri: «ziurtagiria eskatu egi­ten dute gaur egun, hainbat lan­postutan izena emateko. Eta era berean, pauso bat da erdi mailako lanbide hezi­ke­tako titulua lortzeko».
Ikastaroa langabetuei dago zuzendua, eta ezinbesteko baldintza da DBHko titulua edo baliokideren bat izatea: «hortik aurrera, ez da be­ha­rrezkoa sukaldaritzan trebeta­sunik izatea. Eta duenak, for­makuntza osatuago bat lor­tzeko aukera izango du».

Ikastaroa, hamabi ataletan banatuta
Ikastaroak hamabi atal izango ditu, horietako asko, janari edo otordu mo­taren arabera ba­na­tuak: ba­razkiak, arraina, hara­gia, baraz­kiak, postreak... «ziur­ta­­gi­ria lortzeko, Lanbidek pro­gra­­mazio bat lantzen du, eta guk pro­grama hori bete behar dugu».
Ikastaroan betiko sukal­da­ritzak izango du lekua, baina sormenari ere emango zaio garrantzia. Hala dio, ira­kas­le­ak: «sormenik ez dago, betiko su­kaldaritzarik gabe. Ondo­rioz, biek edukikok dute lekua ikastaroan».
Sukaldaritza motari dago­kionean, bertakoa eta kan­pokoa landuko dituzte: «ikas­taroan ez du halako prota­gonismoa atal honek, baina garran­tzitsua da. Beste herri­al­deetako platerak geroz eta ezagunagoak dira, eta jakin behar dugu nongoak diren eta nola egiten diren: sushia, tenpura, cevichea... esaterako»

«Dekorazioa garrantzitsua da»
Plateren dekorazioak duen garrantziaz ere hitz egin dio Etxebestek, Kronikari: «oso garrantzitsua da nola ipintzen den janaria platerean. Ezin da edozein moduan jarri, hori ere ikasi egin behar da».
Bestalde, gogoratu du ikastaroa egiten dutenek janaria manipulatzeko kar­ne­ta ere, aterako dutela.
Izen ematea, Lanbiden
Ikastaroa egiteko 10 plaza daude libre, eta beraz, egin nahi duenak komeni da le­henbailehen izena ematea. Horretarako Lanbideren web orrira jo behar da: http://apps.lanbide.euskadi.net/apps/FR_CURSO_DETALLADO?LG=E&ML=FORMEN1&MS=Fcaa&IDRG=20151343&CTRG=1&ORGN=LG%3DC%20ML%3DFORMEN1%20MS%3DFca%20PM1%3DHOT%20PM2%3D20%20PM7%3D

Kronika egunero, euskaraz eta doan jasotzen segi ahal izateko, Kronikakide gehiago behar dira, eta zer esanik ez, proiektu komunikatibo sendo eta profesional bat garatu nahi badugu.
Egin zaitez KronikaKide!