Tolare Gipuzkoako Sagardo Naturalaren Kofradiak, urtero bezala, Ohorezko Kofrade berriak izendatuko ditu sagardoaren alde lan egiteko. Aurtengo Ohorezko Kofradeak lau izango dira eta horien artean dira Julian Ezeiza Aterpe eta Antton Garin hernaniko bertsolari ezagunak. Biak ere, Hernanin, bertsolaritzaren alde lan izugarria egin duten bertsolariak dira.
Horiez gain, Elena Arzak sukaldari donostiarra eta Jose Mari Gorrotxategi gozogile tolosarra izan dira aukeratuak. Izendatze ekitaldia igandean izango da, 13:00etan Biterin.
Eguerdi partean, kofrade ezberdinekin desfilea
Izendatze ekitaldiaren aurretik, 11:00etan bilduko dira Xalaparta elkartean, bai Ohorezko Kofradeak bai kofrade gonbidatuak ere. Hamaiketakoa egin ondoren, 12:15etan, desfilea egingo dute Kaxkoan barrena, Musika Bandaren laguntzarekin. Bertan izango dira, urtero bezala, txoko ezberdinetako kofradiak: izokinarena, babarrunarena, odolkiarena, patatarena, antxoarena...
Desfilea Biteri aurrean bukatuko da. Bertan Aurreskua dantzatuko dute eta ondoren, 13:00etan, Ohorezko Kofradeak izendatuko dituzte. Ho-rrez gain, Tolarek plaka bat emango dio Musika Bandari aurten 150 urte betetzen dituela eta. Kofrade berriek zin egiten dutenean, Ozenki Abesbatzak emanaldi txiki bat eskainiko du. Eta bukatzeko, Larre-gain sagardotegira joango dira bazkaltzera.
Antton Garin eta Julian Ezeiza Aterpe, Hernanin, bertsolaritzaren alde lan izugarria egin duten bi bertsolari dira. Frankismo garaian hasi ziren, bertsolaritza Hernanin ia hilda zegoen garaian, eta beraiek izan ziren, besteak beste, bertsolaritza aurrera atera zutenak. Eta orduan hasi eta gaur egun arte. Izan ere oraindik Hernaniko zenbait saiotan aritzen dira kantuan. Adibidez, elkartetako Sagardo Txapelketetan.
Elena Arzak sukaldari donostiarra, Juan Mari Arzak sukaldari ezagunaren alaba da. Luzernako (Suitza) ostalaritza eskolan ikasi zuen eta bukatzean, Europako sukalde sonatuenetan aritu zen lanean. Sei urtez aritu zen ikasten etxera bueltatu aurretik. 2000an, etorkizuneko chefa izendatu zuten. Gaur egun bere aitarekin darama Arzak jatetxea.
Jose Mari Gorrotxategi gozogile tolosarra. Aita konfiteroa izaki, berehala hasi zen konfiteritzan eta elikagai dendan lanean. Gozogintza ikasketak egin zituen Iruñan, Katalunian, Alemanian, Frantzian... Tolosako Kale Nagusiko bigarren zenbakian dauka Gorrotxategi gozotegia. Nork ez ditu ezagutzen bertako Xaxuak, teja eta zigarriloak, turroiak...