Tomateak arrain geneekin, artoa eskorpioiaren geneekin, izokiak giza geneekin... Organismo batek ezaugarri jakin batzuk izan ditzan geneak manipulatzen dira, ingeniaritza genetikoaren bidez, eta horien emaitzak dira transgenikoak. Hori egiten da, esaterako, tomateak urtaro guztian izateko. «Tomatea izatez, sasoi berokoa da. Orduan, sasoi hotzetan bizi den arrain baten genea sartzen diote tomateari, hotzari aurre egiteko gai izan dadin. Eta artoaren kasuan, artoaz elikatzen den arra hil egiten da, berau jatean», hala azaldu zuen Buter-ek transgenikoei buruz emandako hitzaldian. Hitzaldia aurreko astean izan zen Kontrakantxa Gaztetxean, Hernaniko AHTaren Aurkako Taldeak antolatuta.
Buter-ek argi azaldu zuen transgenikoak ezkutuko arrisku bat direla eta munduko izaki guztien eboluzio naturalean kalte kontaezinak ari direla eragiten, naturan, osasunean eta ekonomian, besteak beste: «Natura suntsitzen dute, transgenikoek izugarrizko kutsadura eragiten dute eta lurra ezin da berreskuratu. Horrez gain, intsektuak hiltzen dira eta polinizaziorako hain garrantzitsuak diren erleak ere bai. Eta polinizazioarekin, nekazaritza tradizionaleko lurrak kutsatzen dira. Osasunari dagokionean, intoxikazioa dakar, alergia berriak sortzeko arriskua dago, landareek ezaugarri nutritiboak galtzen dituzte eta bitamina horiek ez dira barneratzen. Eta azpimarratzekoa da sekulako menpekotasun ekonomikoa sortzen dutela: hazien kostua haundia da (erosi egin behar dira, ez baitira erreproduzitzen modu tradizionalean bezala), kanona ordaindu behar da patentea dela eta...». Eta gaineratu zuen: «Transgenikoak estrategia baten parte dira, konpainia haundien interesen araberako nekazaritza eredu anker hau garatzeko, herritarren beharrak alde batera utzita».
Nola iritsi gara honaino?
Buter-ek egungo egoera hobeto ulertzeko, nekazaritzaren historiara jo zuen. Azaldutakoaren arabera, feudalismotik abiatu eta egungo nekazaritza industrialera iritsi gara. «Elikagaien produkzioaren monopolioa lortzeko ahalegin ezberdinak egin dira eta azkenean lortu da nekazaritza genetikoarekin, hau da, transgenikoekin. Hastapenak 1840an daude. Laborantza kimikoari buruzko ikerketak egin zituen Justus Von Liebig-ek eta laborantza organiko tradizioanala baino hobea zela zioen eta pentsaera hori ere zabaldu zen. Nekazaritzan produktu kimikoak erabiltzen urte batzuk beranduago hasi ziren. Lehenengo Mundu Gerran, amoniakoa erabili zen lehergaiak eta gas pozoitsuak sortzeko eta gerra bukatzean, sobratutako gasa, nekazaritzaren esku utzi zen, intsektuen aurka erabiltzeko. Industria kimikoarekiko menpekotasuna sortzen hasi zen ordura arte ez zegoena. Bigarren Mundu Gerraren ostean berdina gertatu zen. Gasa eraldatu zen intsektizidak sortzeko. Du Pont, Down, Monsanto... nekazaritzako enpresa haundiak erabiltzen hasi ziren».
Garatutako teknologia horien atzetik, berriz, Iraultza Berdea sortu zela azaldu zuen: «Aukeraketa genetikoa, produktu kimikoak... erabiltzen ziren eta produkzioa izugarri hazi zen. Mexikon sortu zen eta zabaltzen hasi zen, batez ere hirugarren munduan. Goseari eta desnutrizioari konponbidea emateko bidea ikusten zen. Esaterako, Mexikon 1950ean, 750 kg/hektareako produzitzen zen eta 20 urte beranduago 3.200 kg/ha».
Dena dela, zeregin hori izatetik oso urruti daudela azaldu zuen Buter-ek: «Interesek irabazten dute, korporazio haundien eta babesten duten estatuen negozioa da. Erabakiak herritarren benetako interesei jaramonik egin gabe hartzen dituzte. Eta legeak sortzen dituzte euren interesen arabera. Erabateko menpekotasuna dago nekazaritza industrialarekiko eta nekazaritza lokala desagertzen ari da».
Estatuan 1998an hasi ziren transgenikoak lantzen. Artoa, hain zuzen. Eta egun berau da gehien lantzen dena, baina badira beste landare eta barazki batzuk ere, hala nola, patata, algodoia, erremolatxa... Estatuan dauden esperimentatzeko lurren zerrenda ere eman zuen, Buter-ek. Euskal Herrian ere badira, gehienak Nafarroan. Araban baten batzuk.
Pertsonen askatasuna jokoan
Buter-en arabera, kontua ez da transgenikorik gabeko guneak egotea. «Norberaren herrian ez badaude, ondoko herrian egongo dirao, edo dendetako produktuetan, supermerkatuetan... Ezezko borobila eman behar diogu inon ez egoteari. Nekazaritza eredu anker honi. Ez da bakarrik ingurumenari edo elikadurari dagokion arazoa. Jokoan dago pertsonon askatasuna, erabakiak hartzeko ahalmena, gero eta askatasun gutxiago dugu zer jan nahi dugun erabakitzeko. Jokoan dago bizitza multinazionalek kontrolatzea... Eta alternatibak badaude».
Nola jakin transgenikoa dela?
Hitzaldira bertaratutakoek kezka bat azaldu zuten: nola jakin erositakoa transgenikoa dela edo ez? Zenbait produktuk jartzen dutela azaldu zuen Buter-ek, baina kezkarik ez izateko, onena norberak bere baratza egitea dela edo ezagutzen den jendearengana jotzea. Ideia bat ere nabarmendu zen hitzaldian: Kontzientziazioa. Ez dela edozer erosi behar eta garaian garaikoa jan behar dela.
Datu gehiago aurkitu daitezke honako liburuetan: Transgenicos: laboratorios siembran muerte, La primavera silenciosa, Cosecha alterada eta El mundo segun Monsanto.