Afrutatua eta ahoan irauten duena, «gure sagardo berria, goxo-goxoa!»

Kronika - Erredakzioa 2011ko urt. 13a, 01:00

aurtengo sagardoa aberatsa da: aro­ma haundia dau­ka, fruta usaina, ahoan asko irauten du eta oso freskagarria da. Atzo Astigarragan azaldu zu­ten, Sagardo Berriaren Egu­nean. Sagar-uzta ona izan da 2010ekoa, nahiz eta ez den iritsi 2008ko urte historikora. 10 miloi litro sagardo egin dira aurten. Karlos Argiñanok izan zuen ohorea, lehenengo txotxa egiteko: «sagardoak jendea bil­tzen du, dohai hori dauka, beste edariek ez daukatena» adierazi zuen euskal sukaldaririk ezagunenak.

Miloi bat bezero, 500 langile
Sagardoetxean bertan pren­tsaurrekoa egin zuten komunikabideen aurrean. Joxe Angel Goñik, Sagardoe­txea­ko bozeramaileak, adierazi zuen, sagardoa sektore ekonomiko haundia dela. «Euskal He­rrian 100 sagardotegi inguru daude. 500 lagunek lan egiten dute sektorean, eta miloi bat bisitari izan ditugu 2010ean».

Kalitatea, ezinbesteko
Denek azpimarratu zuten, sagardoa hain preziatua bada, ondo lan eginaren or­daina dela. Jon Azkue Landa Ga­ra­penerako Sailbu­ruak adierazi zuen, Eusko Labela duen sagardoa 2011n izango dugula merkatuan, %100 bertako sagarrarekin egina. 800.000 litro dagoeneko eginak dau­de, prozesu osoa kontrolatuta, proiek­tu piloto gisara. Merka­tu­ratzeko, analitika bat eta kata bat pasa behar ditu. Rafael Uri­ba­rren Lu­rralde An­to­la­men­du­ra­ko Di­pu­ta­tu­ak sek­torearen profesionaltasuna azpimarratu zu­en. «Ho­betzen ari gara, kantitate eta kalitatean. Alde horretatik, Diputa­zioak egin proiek­tuan dauzka, bertako sagar barietateak man­tentzeko germoplasma proi­ek­tua, bodega eta laboratorio enologikoa Frai­so­ron...». Di­puta­zioa­ren apus­tua da bertako espezie eta produktuen alde egitea. Sa­gar­doa bezala, haragia, gazta, arrau­tzak, intxaurrak... «sagardotegiak animatu nahi ditugu, bertako produktuak erabiltzera, eta adieraztera, nongo produktuak darabilzkiten».

Kronika egunero, euskaraz eta doan jasotzen segi ahal izateko, Kronikakide gehiago behar dira, eta zer esanik ez, proiektu komunikatibo sendo eta profesional bat garatu nahi badugu.
Egin zaitez KronikaKide!