HERNANIKO Altzueta, Zelaia eta Olaizola sagardotegiek Kalitatezko Sagardo Marka pribatu eta era berean kolektibo baten aldeko apostua egin dute, Gipuzkoako beste 11 sagardogilerekin batera. Hernaniko Kronikak Altzueta sagardotegiko Ibon Alkortarekin hitz egin du, Kalitatezko Marka berri honen nondik norakoak jakiteko asmoz.
Sagardogileak adierazi duenez, prozesua 2005garren urtean hasi zen. Gipuzkoako Sagardogileen Elkartean zeuden sagardogileak elkartzen hasi ziren, sagardoaren munduan zeuden falta eta behar batzuk aztertzeko asmotan: «Orduko Eusko Jaurlaritzako Gobernuak pertsona bat jarri zuen elkarrizketak eta egutegia koordinatzeko, hau da, prozesua koordinatzeko. Orduan izen batzuk atera ziren, eta talde bat sortu zen pertsona horiekin, Sagardo Mahaia izenekoa. Lanean hasi ginen, puntu ezberdinak aztertzen, eta normala den bezela, bakoitzak bere etxera jotzen zuen. Baina momentuero iritsi ginen adostasun batzuetara, eta erabakiak hartzen hasi ginen».
«Inflexio puntua: Eusko Jaurlaritzaren proposamena»
Ibonek azaldu duenez, aurreko Gobernuak proposamen bat egin zien hauteskundeen aurretik, hau da Gobernua aldatu aurretik, orain bi urte eskas: «proposamen hori inflexio puntua izan zen. Hasiera batean, guztiok aho batez proposamena ez onartzea erabaki genuen, eta gu lantzen ari ginen proiektua aurrera eramatea erabaki genuen. Hortik aurrera, sagardogile batzuk Mahaia uztea erabaki zuten, eta Eusko Jaurlaritzaren proiektua aurrera eramatea».
«Bertako sagar eta
sagastiekin konpromisoa»
Sagardoaren Mahaiak hasieratik izan zuen garbi sagasti eta sagarraren kalitatea eta homologazioa landu behar zuela: «sagastien eta sagarraren homologazioarekin hasi ginen lanean, sagar onaren garantia bilatzea dugu helburu, produkzioa haunditu eta mejoratzera iritsi nahi dugu. Momentuz hogei ekoizlek egin dute bat proiektuarekin, eta kurtsoak ere jaso dituzte. 2011rako gehiagok eman nahi dute izena. Guk beraiekin konpromisoa hartu dugu ekoizten duten sagar guztia erosiko dugula, baldintza onean».
«Kalitatezko sagardoa izango da, probak pasatakoa»
Marka izango duen sagardoak kalitatea ziurtatua izango duela adierazi du Ibonek: «proba enologikoak pasako ditu Fraisoron, zigilua izango du sagardo bakoitzak, legeak eskatzen duen guztia betetzen duela ziurtatzeko; ez da kimikoki ondo dagoen bakarrik begiratuko, guztia izango da kontuan. Garantia duen sagardoa izango da, prestigioa izango duena».
Kaleratze eguna zehaztu gabe dute oraindik, baina ilusioz ari direla lanean azpimarratu du, eta epe motzean izango dela eskuragarri.
14 Sagardogile:
Altzueta (Hernani)
Zelaia (Hernani)
Olaizola (Hernani)
Zapiain (Astigarraga)
Alorrene (Astigarraga)
Gartziategi (Astigarraga)
Gurutzeta (Astigarraga)
Mina (Astigarraga)
Barkaiztegi (Martutene)
Begiristain (Ikaztegieta)
Egiluze (Errenteria)
Gaztañaga (Andoain)
Isastegi (Tolosa)
Sarasola (Asteasu)