‘Mokoko Maixabel’ omenduko dute, 50 urtetan egindako lanaren errekonozimendu

Kronika - Erredakzioa 2010ko mar. 21a, 01:00

Zazpi anai-arrebetan zaha­rrena izanda, oso gazte hasi zen etxeko eta baserriko lane­tan bere gurasoei laguntzen Mª Isabel Setien, edo Herna­nin ezaguna den bezala, Mo­koko Maixabel. Hamabost ur­te zituela hasi zen bere ama ze­na Mikaelarekin Hernaniko Udaletxeko arkupetan baraz­ki sal­mentan, eta kale ezber­di­netan barrena, behi esne bana­ketan. Egunero egunero orain­dik bertan ikusi deza­kegu berdura saltzen, nahiz euria, hotza edo elurra egin. Eta horrela, mende erdia, erraz esaten da! Hori horrela, urte guzti hauetan egindako lanaren erre­konozimendu gisa, Tola­rea Gi­puz­koako Sa­gar­do Natura­laren Kofra­diak bera izen­da­tu­ko du gaur ohorezko kofrade. Lotsa pixka bat ematen dion arren, oso pozik hartuko duela titulu hori azaldu dio Kroni­kari. Maixa­belez gain, Esther Esparza Tafallako kazetari eta aktorea eta Ricardo Remiro Eulateko artzain eta gazta egilea omenduko dituzte. 13:00etan izango da Biterin.

«Lehen metrotik metrora baserritarren bat izaten zen»
Maixabelek bere baserrian, Urnietako Gurutzeta base­rrian ekoiztutako barazkiak saltzen ditu, garaian-garai­koak eta baita loreak ere. Eta baratzeko zeregin horretan ere aritzen da, ez omen da-eta etxean egotekoa. Dena dela, Joseba semeak eta Maite errai­naren laguntza ere ba­due­la azaldu du. Hirurak nekazaritzatik bizi dira, ekoitzitakoa Hernanin salduz eta sobratzen zaiena almaze­netara bidalita. 50 urte hauetan, plazako sal­men­tak izan duen aldake­ten testigu izan da Maixabel eta honakoa azaldu dio Kro­nikari: «lehen arkupetan me­tro­tik metrora baten bat izaten zen esnea edo berdura saltzen, orain gu bakarrik gaude eta larun­batetan beste bat. Garai hartan gainera, astoz etortzen ginen eta gogoratzen dut Atzietan asto pila bat izaten zirela». 68an karneta atera eta ordutik kotxez etortzen da Mai­xabel, baita negurik go­go­rrenean ere; aurtengoan esa­te­rako. «Gainera, beran­du­tzen bagara-edo, jendea kez­katu egiten da», azaldu du. 50 urte pasa dira eta egoera as­ko aldatu den arren, orain­dik gogoz etortzen da Herna­nira Mokoko Maixabel eta hala jarraitzeko asmoa du.

Zergatik Mokoko Maixabel?
Hernanin, Mokoko Maixabel be­zala da ezaguna, baina Mai­xa­bel Gurutzeta baserrikoa da; zer­gatik, orduan? «Aitona ze­na Ur­nie­tako Moko baserrikoa zen eta sagardoa egiten zuen. Her­nanin Miel de Moko bezala ezagutzen zen, eta nahiz eta ni Gurutzeta baserrian jaio, gure familia hernaniarrentzat Mo­kokoa da. Urnietan berriz, ez, Moko baserria beste familia ba­tena baita egun», argitu du.

Kronika egunero, euskaraz eta doan jasotzen segi ahal izateko, Kronikakide gehiago behar dira, eta zer esanik ez, proiektu komunikatibo sendo eta profesional bat garatu nahi badugu.
Egin zaitez KronikaKide!