Garai batean, San Jose egunez arkumea jatea ohitura zen. Gaur egun, ordea, ohitura hori asko galdu dela azaldu du Martin Urretak: «Jai eguna kentzearekin asko galdu da ohitura hori. Hala ere, arkumea jaten da gaur egun ere, San Jose inguruan eta arkume garaian», dio. Hori bai, jateko modua asko aldatu dela nabarmendu du: «Lehen, erdia edo laurdena saltzen zen, erreta jateko, baina orain nahiago izaten da puska txikiak erosi. Txuletilak asko saltzen dira, adibidez».
Inguruko baserrietakoa
Bertako arkumea erabiltzen dute Artoaene harategian. «Hemen inguruko baserrietakoa. Tolosatik Astigarraga tartean hazitakoak, eta Nafarroa aldekoak. Tolosaldean asko izaten da», azaldu du. Gaur egun, urte guztian dago arkumea jateko aukera, baina orain da berezko garaia eta merezi duela dio Urretak: «Orain dago arkumea jateko onenean».
Eta normalean ze haragi jan ohi dute astigartarrek?
Normalean, astigartarrek ze haragi jan ohi duten galdetuta, honakoa azaldu du harakinak: «Txahala asko jaten da: xerra, entrekota... baita kostila ere. Bai txahalarena, bai txerriarena; bietatik. Txerriarena ere asko eskatzen da: txerri txuleta, burualdea (cabezada)... Eta oso oso ohikoa da oilaskoa. Izter edo bularkiak (petxuga) pusketatan, bularkia xerratan, hezurrik gabeko izterrak, izter beteak... Orain hasi gara gu, oilasko izter puskak hezurrik gabe txikituta jarri, eta enpanatuta saltzen. Asko saltzen da».
Eta sagardoari laguntzeko hain beharrezkoa den txuleta? Sagardotegiek enpresa haundiekin funtzionatzen dutela dio eta herritarrek tarteka erosten badute ere, ez omen da hain ohikoa. «Baina egia esan, haragi gorria asko saltzen da Astigarragan», gaineratu du.
Egiteko errazak diren gauzak
Martinek azaldutakoaren arabera, ikusi daiteke ia dena hezurrik gabe saltzen dela gaur egun, haragia bakarrik, garbi-garbi. Osasuntsu jan nahiarekin lotua dagoela pentsatu liteke, baina beste arrazoi bat eman du Martinek: «Osasunari erreparatzen zaio, baina gehiago da erosotasuna. Orain asko begiratzen zaio prestatzeko erraza izateari. Adibidez, egosi edo gixatzeko gauzak ez dira hainbeste saltzen gaur egun. Prestatzeko denbora gutxiago behar izaten duten gauzak nahi izaten ditu jendeak».
Horrekin lotuta, prestatutako gauzak ere badituzte eta oso ondo funtzionatzen dutela dio. Astelehenean, esaterako, albondigak zituzten. Sukaldean aritzeko, askok asteburuak aprobetxatzen dituztela gaineratu du, hori nabaritzen omen da.