Banaiz Bagara elkarteak antolatuta, tailer-afari pakistandarra egingo da datorren ostiralean, apirilak 4, Larramendi kaleako Gure Txoko elkartean. Arratsaldeko 18:00etan tailerra hasiko da: Tanveer Hussein eta Yasin Jatt sukaldari pakistandarrek oilaskoa saltsan eta arrozesnea prestatzen irakatsiko dute, eta 20:00ak inguruan afaldu egingo dute.
Tailer-afari honetan parte hartzeko izena eman behar da banaiga6@gmail.com helbidean edo 645 733 818 telefonoan. 12 euro balio ditu (haurrentzat doan da).
Tailerra eman aurretik, Pakistaneko gastronomiaz aritu zaio Kronikari Tanveer Hussein.
Zein plater prestatuko dituzue tailerrean?
Oilaskoa saltsan, patatekin, eta arrozesnea. Dena, pakistandar eran. Eta taloak! Plater hauek hemen bertakoak direla ematen du, baina pakistandar eran prestatuta, oso diferenteak dira.
Zein dira Pakistango jaki tradizionalak?
Arruntena da arroza Biriyani erara oilaskoarekin, eta taloak. Biriyani da espezia nahasketa. Barazkiak ere asko jaten dira: azenarioa, azalorea, pakora (patata, tomatea, irin berezi bat, eta piper berde eta gorriak oliba olioarekin).
Taloak otordu guztietan jaten ditugu. Batzuek ogia ere bai, baina ez hainbeste.
Bestalde, espeziak oso garrantzitsuak dira Pakistango sukaldaritzan: gengibrea, baratxuria, piper hautsa, gorria eta beltza, tipula...
Sukaldea oso desberdina da Pakistanen eta Euskal Herrian?
Han, herri txikietan beti emakumeek prestatzen dute janaria. Gu, hona etorri aurretik, ez geunden sukaldean ohituta. Hemen, familiarik gabe bizi eta gero ikasi dugu sukaldean.
Herri txikietan oraindik sua erabiltzen da janaria prestatzeko. Taloak ere su gainean egiten dira, burdin berezi batekin. Normalean, irinarekin (batzuetan arto-irina), gatzarekin eta urarekin masa egiten da, ruloarekin burdin batean zapaldu eta bi minututan, listo. Nik egunero prestatzen ditut taloak, lehenengoak, goizean goiz, gosaltzeko.
Beti erabiltzen duzue Halal haragia? Erraz lortzen da?
Guk jaten dugun haragia beti da Halal. Musulman praktikanteok ez dugu beste haragirik jaten. Denda marrokiar eta pakistandarretan erosten dugu. Herri askotan daude Euskal Herrian. Supermerkatuan ere saltzen da, baina egia esan, hor ez dugu erosten, ez daukagu konfiantzarik.
Halal hitzak esan nahi du ‘baimendua’, Koranak jartzen dituen arauen arabera. Haragiaren kasuan, arauak esaten du animaliak odol guztia isuri behar duela, sakrifikatu ondoren. Animalien odola jatea ez da Halal.
Zer moduz moldatzen zarete Euskal Herrian?
3 urte daramazkigu, eta oso gustora bizi gara hemen. Dena da berria: festak, jantziak... (hemen jendea praka eta kamisetekin ibiltzen da, eta gu Pakistango kaftan luzeetara gaude ohituta). Bizimodua ere desberdina da. Pakistanen, herri txikietan, jendea familian bizi da, eta emakumeak bakarrik, sekula ez. Etxe aurreko plazan egiten da bizitza. Etxeek, berriz, lauzpabost gela dituzte eta erdian patioa egoten da. Hor prestatzen da janaria, garbitzen da arropa, elkartzen da familia...
Euskera ere ikasi duzue...
Urdua, punjabia, gaztelania, euskera eta grekoa hitz egiten ditut. Euskera ikasi dut harremanak hobetzeko, hemengo jendearekin hitz egiteko eta lana aurkitzeko!
Hemengo janaria gustatzen zaizue?
Arraina, pintxoak, kafesnea eta pastak, asko. Diferentea da. Baina txerria ezin dugu jan!