«Orain da garairik egokiena sagardoaz gozatzeko»

Kronika - Erredakzioa 2015ko api. 1a, 02:00

«Sagardotegiak ez dira Aste Santuetan ixten» hitzak azpi­ma­­rratu zituzten as­tele­he­nean, Gipuzkoa, Bizkaia, Ara­ba eta Nafarroako  Sa­gar­do­gileen elkarteko presi­denteek. Pren­tsaurrekoa eman zuten aste­lehenean Iparragirre sa­gar­dotegian, eta azaldu zu­ten, Sagardotegi ia denak api­rila eta maiatzean zabalik di­tuztela ateak, eta gogoratu zu­ten, ge­roz eta gehiago di­rela txotx garaia uda edo urte   bukae­rara arte luzatzen du­tenak: «apirila eta maia­tzean irekita daude, eta giroa ego­kia da sagardoa edateko. Sa­gardoa egina dago ku­peletan, edateko punturik onenean».

«Jende dezente dabil»
Txotx garaiaren aurreneko balorazioa egin zuten: «jende dezente dabil sagardote­gie­tan. Urtarrila eta otsaila ho­tzak izan dira, baina martxoa ona izan da eta apirilean ere jendea ari da erreserbak egiten». Joerei helduta, diote: «azken urteetako aldaketa nabarmena da, eta jendea larunbat eguerditan etortzen da gehien; astez gutxiago». Larunbat eguerdiko jende pi­laketak sortu ditzakeen ego­erak ere sektorea kezkatzen dutela diote, eta hausnartzen ari direla zein bitarteko jarri eta zein neurri hartu.
Bestalde, zehaztu zuten sagardotegiek urtean 800.000 bisita inguru izaten dituztela, eta lanaldi osoko 400 lan­postu sortzen direla, besteak beste.

Urte osoan zabalik izateko baliabide gehiago
Gaur egungo baliabideei esker, urte guztian izaten dute sagardoa kupeltegian, eta ondorioz, geroz eta gehiago dira txotx garaia urte guztira zabaldu dutenak edo otorduekin batera, sagardoa botilatik urte osoan eskain­tzen dutenak.
Bestalde, sagardoarekin lotutako bestelako produktu eta esperientziek ere geroz eta tiradizo gehiago dute.

Kronika egunero, euskaraz eta doan jasotzen segi ahal izateko, Kronikakide gehiago behar dira, eta zer esanik ez, proiektu komunikatibo sendo eta profesional bat garatu nahi badugu.
Egin zaitez KronikaKide!