Bilera gaur, barazki ekologikoak astero nahi dituztenekin

Kronika - Erredakzioa 2014ko urt. 29a, 01:00

Urtzi Garciak baratza prest dauka eta orain talde bat sortu nahi du udaberrirako. Interesatuekin bilera dute gaur, 19:30etan, Biterin. Imanol Arana laguntzen ari zaio, eta han izango da.

Barazki ekologikoak eta bestelako produktuak astero nahi dituen guztiari dei egin diote gaur Biterira. Basherri Sarearen barruan, Hernanin lehen ere Imanol Arana ari da 32 familiari barazkiak astero ematen, baina eskaera gero eta haundiagoa da, eta orain beste hernaniar bat animatu da helburu bera­re­kin: Urtzi Garcia. Aranaren laguntzarekin hasi zen Garcia pausoak ematen, eta momentu honetan baratza prest dauka udaberrirako barazkiak ematen hasteko. Garciak talde bat behar du orain, poliki-poliki martxan jartzeko, eta gaur deialdia egin dute interesatuekin, 19:30etan, Biterin.

Barazkiak baino gehiago
Imanol Aranak barazki otar bat ematen die astean bere bezeroei, baina sagarrak eta beste fruta batzuk ere bai garaia denean. Garciak ere ba­razkiak eskaini nahi ditu, bai­na baita gazta ere, eta esnea, ogia, sagardoa eta abar ere bai, hala nahi dutenei. «In­gu­ruan baditut produktu hori modu ekologikoan egiten du­tenak, eta uste dut nahi due­nari hori ere eskaintzeko mo­duan izango naizela». Al­de horretatik, Garciak iritsi nahiko luke «zuzeneko salmenta» egi­tera. Terrenoa he­rritik nahi­ko gertu alokatu du, Karabel eta Portu arteko erriberetan, eta hor ari da jo eta su baratza lanetan. «Txukundu dugu terrenoa eta baratzan hasteko garaia da».

«Modu tradizionalean»
Basherri Sareak Gipuzkoa guztian funtzionatzen du, eta lan egiteko modu bat dauka, Aranak dioenez: «Baserriko betiko eran lan egiten dugu; modu tradizionalean, estentsiboan, ez in­ten­tsiboan». Gipuzkoan 51 kontsumo talde ari dira Ba­sherri Sarearen barruan; tartean bat, Hernanin, Aranak daramakiena. Orain bigarrena sortu nahi dute. Aranak beti ezagutu izan du baratza Altuna baserrian, Osiñagan, eta orain bera da hango martxa daramakiena. «Burua beti martxan» eta lana etengabe egin behar, eta askorik ez duela ematen dio berak, baina «bizitzeko adina bai», eta gustora dago. On­garri kimikorik eta pestizidarik erabili gabe, plaga edo izurriak nahikoa lan ematen omen die, baina eskua hartua dauka Aranak. Ia 40 barazki barietate ekoizten ditu, batzuk inbernaderoan eta besteak kanpoan. Garaian garaikoa jaten ikasiz gero, urte guztian barazki aukera izaten dela dio Aranak. Gaur bileran izango da, jendeak ezer galdetu nahiko balio.

Kronika egunero, euskaraz eta doan jasotzen segi ahal izateko, Kronikakide gehiago behar dira, eta zer esanik ez, proiektu komunikatibo sendo eta profesional bat garatu nahi badugu.
Egin zaitez KronikaKide!