Batez ere bisitaria gehien harritzen duena euskaldunon izaera da, ez omen dutelako halako traturik espero. Hala esan dio Pardiola nekazalturismoko arduradunak Kronikari. «Hotzagoak espero gaituzte, eta bazter guztietan hain ondo tratatzen dituzte... erabat harrituta geratzen dira gure izaerarekin».
Donostialdeko nekazalturismoak beteta egon dira Aste Santuan, eta Hernanikoak ere bai. Orokorrean Araba, Bizkaia eta Gipuzkoan behera egin du bisitari kopuruak, baina ez inguruotan, Donostiaren tiradizoa dela eta. Pardiolako arduradunek garbi dute hori dela arrazoia: «Donostiak erakartzen du turismoa; hori garbi dago. Horrez gain, oso ondo kolokatuta gaude, leku guztietatik gertu: kosta, mendia, iparraldea, Bilbo...».
Euskal Herritik ‘txoratuta’ joaten dira
Kataluniatik laranja haundi-haundi batzuekin etorri omen zaizkie aurten Pardiolara. «Gustatu zaie eman diegun tratua, eta hala etorri zaizkigu, esker onez. Ikaragarri gustatzen zaie Euskal Herria bisitari ia denei; eta denen aurreko puntan daude katalanak. Alicante eta Valladolidetik ere ez da falta bisitaririk».
Paisajeak erakartzen ditu, eta mendia eta itsasoa hain ondoan ikusteak; koloreek ere bai, eta baita, nola ez, janariak ere. Asko bueltan etortzen dira, edo lagunen bat bidaltzen dute. «Txoratuta joaten dira, eta askok errepikatu egiten du. Bat badugu, Madriletik ia urtero etortzen dena. Hemengo arbasorik ez du, baina hemengo ia dena gustatzen zaio, ia guri adinaxe; herri kirolak, sagardotegiak...
Donostia eta Hondarribia, galdu ezinekoak
Eguneko irteerak egiten dituzte bisitariek, eta galdu ezineko leku batzuk badira. Adibidez, Hondarribiko buelta ez dago failatzerik, eta Donostiara berriz, egun bat baino gehiagotan joaten dira. «Guk rutak egiten dizkiegu; ikaragarri gustoko dute hori. Bat adibidez: Biarritzera joan, eta handik Donibane Lohizune, Hendaia eta Hondarribia. Han bazkaldu, eta eguraldi ona bada, Jaizkibeldik bueltatu. Jaizkibelgo bideak liluratu egiten ditu; eta Pasaiak ere bai». Pardiolara etortzen diren ia denek ruta hori egin behar izaten omen dute, baina badituzte beste batzuk ere. «Aurrekoa adina gustatzen zaie Gipuzkoako kostako buelta: Zarauztik Ondarruraino bidaltzen ditugu. Getaria, Zumaia, Deba, Mutriku...».
Donostiak monografikoa behar izaten omen du. «Normalean bi egunetakoa, gainera. Alde Zaharra, Haize Orrazia, Kursaala, Ulia...».
Hiru Santutegietako buelta...
Mendialdea nahiago dutenentzat, badira alternatibak Gipuzkoan. «Errezilgo bailarak harrituta uzten ditu denak. Ruta bat egina badaukagu guk; Hiru Santutegiena deitzen diogu. Tolosatik Azpeitiara bidaltzen ditugu, Errezildik barrena. Loiolako santutegia ikusi, eta handik Azkoitia eta Zumarragara, Antiguako ermitara. Eta azkenik, Zumarragatik Oñatira eta Arantzazura. Denborarik izan ezean, Azpeitiatik Zestoara, eta handik Zumaia, kosta, eta berriz Hernanira».
Eta janaria?
«Ikaragarri gustatzen zaie hemengo janaria», dio Pardiolako arduradunak. «Ulergarria da, hemen oso zaila baita gaizki jatea. Nik beti gomendatzen dizkiet leku bat edo beste. Merke xamar nahi izanez gero ere, aukera faltarik ez da. Hernanin adibidez, Tamer batean edo Bi Herriak batean primeran jango duzu, eta merke».
Pintxoak eta sagardotegiak badute halako eskaera berezi bat. «Pintxo-jan on bat eginda joaten dira asko eta asko etxera. Garestixeago ateratzen da, baina hain mokadu goxoak, hain giro polita... Gomendatu beharra dago, eta asko gustatzen da. Eta harritzekoa da, baita ere, sagardotegiena. Kanpotik datozenek badute sagardotegien berri, eta askok eskatzen digute batera edo bestera bidaltzeko». Apenas izango den askorik Euskal Herrira turismoa egitera etorri, eta kilo gutxiagorekin bueltatzen denik. «Nik uste, orokorrean, 3-4 kilo gehiagorekin bueltatzen direla denak! (parrez)».