«Kerman bat gehiago da gure taldean; berea da postua, ez dut beste inor imajinatzen lan horretan»

Kronika - Erredakzioa 2017ko mar. 25a, 01:00

Igeri egiteagatik da ezaguna Ker­­­man Urreta Hernanin, baina orain «loteria» haundiagoa tokatu zaiola argi dauka: «lehen, kirola zen niretzat gauzarik garrantzitsuena, baina, orain, lana da; lana egitea da, hoberena».
Bi urte daramazki Urretak Galarretako Orona Ideon dagoen Diametro 200 jatetxean la­nean, Gureak Itinerary pro­iek­tuaren barruan. 

Pauso Berriak proiektutik, Diametro 200en lana egitera
Adimen desgaitasuna dauka Kerman Urreta hernaniar gazteak. Gureaken barruan, Gorol­din lana egiten hasi zuen ibilbide profesioanala, eta Pauso Berriak proiektuaren baitan Atzegiren Villa Marin aritu ostean, iritsi zen Diametro 200 jatetxera. 
Bertan, besoak zabalik egin zion harrera Fede Pachak, jate­txeko nagusiak: «kontratazio hau enpresa honen filosofiaren baitan kokatzen da. Enpresa­ren ardatzetako bat da inguruko jendeak lan egitea gu­rekin, bertako aniztasuna kontuan hartuta, gizartearen is­lada izan ze­zan. Horrela beraz, jende heldua dago, parekidetasuna man­ten­tzen da, eta argi geneukan adimen desgaitasuna zeukatenek ere, bere tokia izan behar zutela».
Hori horrela, Gureakekin ja­­rri zen harremanetan Pacha,  eta ordutik, bi langile dauzka, Kerman Urreta hernaniarra da, horietako bat. Gainera, ha­siera hasieratik berarekin «oso gustora» daudela dio Fede Pa­chak: «Kerman bat gehiago da gure taldean; berea da pos­tu­a, ez dut beste inor imajinatzen lan horretan».
Harreman berezia daukate bien artean, eta besteak beste, asko eskertzen ditu Kerman Urretak Pacharen mezu positiboak: «Fedek ostiralero esaten dit: ‘gaur ostirala da, pozik egon behar zara’»; eta lanetik ateratzean: ‘eskerrik asko hemen lana egiteagatik’».

Kerman Urreta:  «hau traineru bat bezala da, lana aurrera ateratzeko, denok egin behar dugu arraun. [...] Batek huts egiten badu, denok egiten dugu».

Taldeko lanari, garrantzia
Astelehenetik ostiralera aritzen da hernaniar gaztea jatetxeko lanetan, goizeko 10:00etatik 15:00etara bitartean. Goiz xa­mar da, baina berari, ez zaio axola: «egunero esnatzen naiz, eta pozik esaten dut: gaur, lanera!».
Agerikoa da lanak zoriontsu egiten duela Kerman Urreta, eta Diametro 200 jatetxean egiten duenaren berri ematen du­e­nean ere, begiradan nabari­tzen zaio hori: «lana oso ga­rrantzitsua da niretzat. Ba­tez ere pozten naiz nire gurasoengatik, esan dezaketelako nik balio dudala, eta kontentu egon daitezkeelako. Azken fine­an, beraiek lana egiten badute, nik zergatik ez?», galdegiten dio Urretak bere buruari. 
Baina lankideen beharra ere aldarrikatzen du: «hau traineru bat bezala da, lana aurrera ateratzeko, denok egin behar dugu arraun. Jatetxeko lana, taldearen lanaren emaitza da, eta beraz, batek huts egiten badu, denok egiten dugu».

Lan-prestatzailearen laguntza garrantzia haundikoa da kasu hauetan.

Diametro 200 jatetxeko langilea, «betirako»
Mugimendu haundiko jatetxea da Diametro 200 astean zeharreko eguerdietan: «batez ere unibertsitateko ikasleak eta irakasleak, eta Oronako langileak etortzen dira, baina ba­tzuetan, kanpotarrek ere bisitatu gaituzte. Janaria oso goxoa dagoela esan ohi didate, eta niretzat hori oso pozgarria da».
Are pozgarriagoa izan zen, ordea, Fede Pacharen eskutik bizitza aldatuko zion berria jaso zuenean: «egun batean esan zidan: ‘zerbait kontatu behar dizut, Kerman’. Nik urduri esan nion, ‘ba kontatu’. Orduan esan zidan, lana betirako izango nuela, eta nik, besarkatu besterik ezin nuen egin», azaltzen du Kerman Urretak berak. 

Miren Mendijur, beste figura garrantzitsua
Fede Pacha nagusiaz eta Dia­metro 200 jatetxeko lantaldeaz gain, Gureakeko Miren Men­dijur izan da Kerman Urreta hernaniarraren azkeneko figura garrantzitsua. 
Bera da Gureak taldeko lan-prestatzailea, eta Kerman Urre­­ta Diametro 200 jatetxeko langile denetik, berak lagun­tzen dio: «hasieran, praktiketan hasi zen jatetxean, eta be­raz, beste lan-prestatzaile batekin zegoen». Mendijurrek azaldu duenaren arabera, pres­ta­tzai­leen lana da: «langileak eginbeharrak ikastaraztea, baita gizartera eta lan eremura ondo egokitzea, eginbeharrak modu zuzenean bete ditzan».
Urretak, Gureakeko beste erabiltzaileen antzera, lan-prestatzaile baten laguntza izan zuen jatetxean lanean hasi zenetik: «hasieran, lagun­tza intentsiboa da, langileak bere eginbeharrak ikasten dituen arte, baina gero, lan prestatzailea aldentzen hasten da», dio Mendijurrek. Horrez gain, langilea babestua senti­tzeko, lan-prestatzailea aurretik arduratzen da enpresan bertan «babes naturalak» bilatu eta egonkortzen, eta bera ez dagoenean, hori izango da, nolabait, adimen desgaitasuna duen pertsonaren erreferen­tziazko laguntza.
Momentu honetan, jarraipen fasean dago Urreta, izan ere, «eginbeharrak dagoeneko badakizki, autonomoa da... beraz, 2-3 hilabetetik behin egiten diot bisita». 
Dena den, behar duenerako ondoan dauka Kerman Urretak Miren Mendijur lan-presta­tzailea: «laguntza intentsiboari ekiten dio­gu berriro ere, zailtasunik badago, edo eginbehar be­rriak gehitzen bazaizkio. Gainera, berak edota enpresak eskatzen badu, laguntza es­kaintzen zaie». 

Kronika egunero, euskaraz eta doan jasotzen segi ahal izateko, Kronikakide gehiago behar dira, eta zer esanik ez, proiektu komunikatibo sendo eta profesional bat garatu nahi badugu.
Egin zaitez KronikaKide!