‘Albaolarekin Txootx!’ akordio turistikoan herriko lau sagardotegik hartzen dute parte

Kronika - Erredakzioa 2017ko mar. 8a, 01:00

2017KO Txotx! garaia hasita plana proposatzen dute Pasai­ako Albaola Itsas Kultur Fak­toriak eta Gipuzkoako Sa­gar­dogileen Elkarteak. Sus­traien ezagutza, Albaolara bisita eginez, eta hori sagardotegiarekin uztartzea da akordioa. Proiektu berri horretan hamaika sagardotegik hartzen dute parte eta horien artean daude Astiga­rragako lau sagardotegi: Astar­be, Petritegi, Lizeaga eta Re­zola. Sagardotegi menua pre­­zio mu­rriztuan eskaintzen dute.
Pasa den urtean jarri zuten martxan proiektu hau eta aurten bultzada berria eman nahi diote. Itsasoari eta sagardoari lotutako, pakete turistiko ho­ne­­tan, euskal kultura ezagu­tzeko aukera ematen dute. Lehenengo bisitariak sagardotegietako arduradunak izan ziren. San Juan ontziaren eraikuntza gertu-gertutik ezagutu zuten sagardogileek eta Xabier Agoterekin batera txotx! egin zuten baleontziaren kubiertan, sagardo kupelak eramango diren le­kuan hain zuzen.

Txotx! denboraldia eta gero eskuragarri dago 
Paketea Txotx! denboraldia eta gero ere eskuragarri egongo da, izan ere ekimenean parte hartzen duten hamaika sagardotegietako gehienak urte osoan zehar daude irekiak.

35 euro helduek
Erreserbak 943 33 68 11 telefono zenbakian edo turis­moa­@­sagardotegiak.com helbidean egin daitezke. Pake­tearen prezioa 35 eurokoa da helduentzat eta sagardotegian ordainduko da. Haurrentzako kontsulta egin beharko da. Prezioa Alba­olan ordaintzen denaren eta Sagardotegian hartzen duten haurren menuaren batuketa izango da.
Sei urte baino gutxiagoko hau­rrek ez dute sarrerarik or­daintzen Albaolan. 

Marinelen edaria zen 
XVI. mendean zehar bidaia egin eta baleontzien gertaerak ezagutu ondoren, Gipuzkoako bailaretan sartu eta sagardotegi batean mahaia eskatzea proposatzen dute.
Euskal arrantzale eta marinelak Ternuara joaten zirenean bakailaoa eta baleak arrantzatzera bederatzi hilabetetarako edaria eraman behar izaten zuten. 
Ura usteldu egiten zen eta ondorioz beraien oinarrizko edaria sagardoa izaten zen. Marinel bakoitzeko hiru litro eguneko eramaten zuten. Horregatik, sagardo litro asko behar izaten zuten. Hori dela eta, sagardoa oinarrizko produktu bilakatu zen garai bateko euskaldunentzat.

Kronika egunero, euskaraz eta doan jasotzen segi ahal izateko, Kronikakide gehiago behar dira, eta zer esanik ez, proiektu komunikatibo sendo eta profesional bat garatu nahi badugu.
Egin zaitez KronikaKide!