Iriondo, Pirineoetako proba famatu eta gogorrenetakoan

Kronika - Erredakzioa 2012ko uzt. 19a, 02:00

Tourmalet, Aubisque, Pey­­resourde... ez dira nolanahiko izenak; ez dira nolanahiko portuak. Aldapa pi­koak dira oso, eta denak ba­tera jarriz gero, eta 326 km-ko etapa, zer esanik ez. Piri­neoetan eta inguruan egiten den probarik gogorrenetakoa egin du Ibon Iriondo her­naniarrak: Luchon-Baio­na historikoa. Iriondok 12 ordu eta erdi behar izan ditu proba buka­tzeko, eta lehenengo ha­mabos­ten artean bukatu du. «Jen­dea bukatzera joaten da, ez konpetitzera. Oso gogorra da, eta la­sai hartzen du jendeak». Irion­dok asko sufritu omen zuen etapa bukaeran: «hasierako 140 km-ak dira berez, gogorrenak, baina bukaerako aldapa txikiak gehiago nekatu naute, oso luze egiten delako». Ku­riositate gisan, Iriondok 14.000 kcaloria erre zituen, eta 26,3 km/h media egin zuen.

Tourrean korritu zuten 1910ean
Proba, berez, sekulakoa da: desnibel positiboa, 7.000 me­tro, 6 portu haundi, 326 km... 1910ean dauka sorrera, Tou­rrean etapa bat izan bai­tzen. Iriondok berak egin digu, karrera honen historia txikia: «1910ean kazetari batek tourmaleta igo zuen. Bere egunkariko zuzendariari telegrama bat bidali zion dena ondo joan zela, arazorik gabe egin zuela igoera. Ho­rrela hasi zen Luchon-Baionaren historia. Tourreko etapa egin zuten, hori ikusita. Lehenengoak 14 ordu eta 10 minutu behar izan zituen. Garai hartako baliabideak kontuan hartuta oso ondo dago. Etapa goizeko 03:30etan abiatu zen. Txirrin­dulari bakarra izan zen bizikletatik jaitsi gabe Tourmalet igo zuena. Etapa irabazi zuen frantsesak Aubisqueko tontorrean zenean asesinotzat jo zituen antolatzaileak».

Kronika egunero, euskaraz eta doan jasotzen segi ahal izateko, Kronikakide gehiago behar dira, eta zer esanik ez, proiektu komunikatibo sendo eta profesional bat garatu nahi badugu.
Egin zaitez KronikaKide!