Barazkiak eta arrautzak, erabiliko diren lehen produktu ekologikoak

Kronika - Erredakzioa 2012ko mai. 6a, 02:00

Ekolapiko proiektua 2010ean aurkeztu zen lehen aldiz Udalean, eta azkenean, hil honen erdialdera jarriko dute martxan esperientzia pilotua. Ekainera bitartean, barazki eta arrautza ekologikoak izango dituzte menuan, Hernaniko Haur Eskolako haurrek. Altuna baserritik ekarriko dira, prudktu horietako gehienak.

Ekolapiko proiektua, Bio­lur Elkartearen, Kristina Enea Fundazioaren eta Donostiako Udalaren artean, 2007an sortutako ekimena da. Egun, Kutxa Ekoguneak, Landa Garapen Elkarteak, Behemendik, ENEEK­ek eta Manttangorri enpresa banatzaileak babesten dute proiektua. Helburua da, sukaldea bertan duten eskoletan produktu ekologiko eta osasuntsuak erabiltzea. Gaur egun, ondorengo zentroetan dago martxan proiektua: Donostiako Zuloa­ga­ko Haur Eskolan, Oiartzun­go Haurtza­ro Haur Eskolan, Beasaingo Andra Mari Ikasto­lan, Usur­bil­go Haur Eskolan, Oreretako Uztargi Haur Esko­lan eta Segurako Aterpetxean. Hil honen erdialdetik ekainera bitartean berriz, Hernaniko Haur Eskolan jarriko dute martxan esperientzia pilotua. Hernaniko Haur Eskola Partzuergoak kudeatzen badu ere, bertako sukaldea Udala­ren ardurapekoa da. Hala, 2010ean Ekolapiko proiektua martxan jartzeko lehen ahaleginak egin ziren, eta azkenean, orain jarriko da martxan. Kistiñe Lujanbio, Hezkuntza eta Enplegu Zinegotziaren esanetan, «hezkuntza Haur Eskoletatik hasten da, eta jangelak garrantzitsuak dira. Elikagai ekologikoen, osasungarrien, garaian garaikoen eta tokian tokikoen kontsumoa bultzatzea ezinbestekoa da».

Tokian tokikoa, garaian garaikoa
2010ean Ekolapiko proiektua martxan jartzeko Hernaniko Haur Eskolaren ikerketa egin zen. Orain, berritu egin dira txosten horretako datuak. Sabrina Pato, Ekolapiko proiek­tuko dietistak azaldu du «Hernaniko Haur Eskolako menuak oso onak direla, baina pausu bat aurrera egin daitekeela, produktu ekologikoak sartuz». Pediatrek, normalean, urte osoan barazki bera kontsumi­tzea gomendatzen dute, eta Sabrinaren arabera, «gomendio hori errespetatuko da. Hala ere, garaian garaikoa eta tokian tokikoa kontsumitzea bultzatu nahi da». Modu horretan lortzen dena zera da: «Batetik, natura bera errespetatzea, lurraren berezko ezaugarriak aprobe­txatzen baitira garaian garaikoa eta tokian tokikoa landatuz eta biodibertsitatea bultzatuz. Bestetik, animalien bizi-zikloa eta bizi-kalitate ona mantentzea. Guztiarekin, ongarri kimikoak, aldaketa genetikoen beharra, antibiotikoak... baztertzen dira, eta elikagai natural eta osasuntsuak lortzen dira».

Altuna baserriko barazkiak
Hernaniko Haur Eskolan barazki eta arrautza ekologikoekin egingo da lehen proba, eta produktu horiek Imanol Aranak ekarriko ditu, Altuna baserritik. Hala ere, ezinezkoa izaten da batzuetan behar adina produktu ekoiztea, naturaren menpe baitago, neurri haundi batean, nekazaritza ekologikoa. Horrexegatik, Hernaniko denda batetik ere ekarriko dira produktuak. «Modu horretan, herriko ekonomia ere bultza­tzen da. Horixe da bigarren helburua; gure inguruaren garapena bultzatzea».

Prozesu parte-hartzailea Ekolapiko proiektuko teknikariek, Haur Eskolako sukaldariei laguntzen diete menuak prestatzen eta beharrezko produktu ekologikoak lortzen. Era berean, gurasoak, hezitzaileak eta haurrak ere kon­tuan hartzen dituzte. Horregatik, sukaldaritza tailerrak edota elikadura hi­tzal­diak ere emango dituzte, «hau­rrek, etxean ere osasun­tsu jaten jarrai dezaten». Base­rrietara ibilaldiak ere antola­tzen dira, haurrek ikusi dezaten janaria nondik datorren, eta ingurua ezagutu dezaten. Esperientzia pilotua amai­tzerakoan berriz, balorazio orokorra egingo dute, haurren egokitzapena, sukaldari eta hezitzaileen esperientzia eta gurasoen iritzia jasota. Jarrai­tzea erabakiz gero, prin­tzipioz, irailetik abendura arte luzatuko da proiektua. On­doren, pixkanaka, menuan produktu ekologikoak gehi­tzeko aukera izango da.


Zer dira elikagai ekologikoak?

Elikagai ekologikoak eredu ekologikoa jarraituz ekoiztutako lehengaiak dira. Horrek zera esan nahi du: lurraren emankortasuna eta ekosistemen eta gizakien osasuna mantendu eta indartzen du­ten  elikagaiak ekoizteko prozesua jarraituz ekoitzi diren produktuak direla, alegia.
Lehenik  eta behin, ingurumena bera hartzen da kontuan. Ingurumen osasuntsu eta garbi batean ereiten dira haziak.
Bestalde, ziklo naturalak ere kontuan hartzen dira. Hau da, biodibertsitatean eta lekuan lekuko zikloetan oinarritutako nekazaritza eredua erabiltzen da. Horrela, gehigarri kimikoak erabiltzea saihesten da. Izan ere, lurraren beraren berezitasunak eta ziklo naturalak aprobetxatzen dira, lekuan lekuko eta ga­raian garaiko haziak ereiteko. Animaliak ere, landa eremu libreetan hazten dira, janari naturalarekin eta beren bizi-zikloa errespetatuz.

Produktu ekologikoen bereizgarria
Elikagai ekologikoen ontziek, etiketan, Europar Batasuneko logo ekologikoa agertzen da: ‘eurohostoa’ bezala, ezaguna. Euskadin ziurtatutako elikagaiek berriz, Euskadiko Neka­za­ritza eta Elikadura Ekologi­ko Kontseiluaren (ENEEK) kodea (ES-ECO-026-VAS) eta zigilua izaten dituzte.
Aldiz, ontzirik gabe saltzen diren elikagai ekologikoen kasuan, aukerakoa da europar logoa erabiltzea.

Elikagai ekologikoen abantailak:
l Osasuntsuak eta elikagarriak dira.
l Ez dute gehigarri sintetikorik.
l Ez dute genetikoki aldatutako organismorik (hau da, ez dira transgenikoak).
l Ez dute antibiotikorik.
l Kalitate maila gorena dute.
l Ingurumenarekiko jasangarriak dira.
l Animalien ongizatearekiko errespetua dute.
l Naturarekiko ere errespetua dute.
l Zaporetsuak dira, oro har.

Kronika egunero, euskaraz eta doan jasotzen segi ahal izateko, Kronikakide gehiago behar dira, eta zer esanik ez, proiektu komunikatibo sendo eta profesional bat garatu nahi badugu.
Egin zaitez KronikaKide!