Martxoan hasi zen antxoa harrapatzeko kanpaina, baina denbora honetan ia ez da antxoarik sartu arrandegietan. «Orain arte hiru aldiz bakarrik izan ditugu salgai antxoak eta asteartekoarekin laugarren aldiz», dio Itxaspe arrandegiko (Antziola auzoa) Enkarni Aranburuk.
Asteartean izan zen denboraldiko arrantzarik aipagarriena. Gipuzkoan 21.000 kilo antxoa harrapatu ziren; 15.000 kilo sartu ziren Getarian eta 6.000 kilo Hondarribian. Dena dela, berriz ere antxoa ekartzeko zain egon beharko dela nabarmendu du Aranburuk: «Itsaso txarra iragarri dute eta arrantzaleak ez dira itsasora aterako. Aste honetan ez da berriz antxoarik espero».
Iaz, garai honetan,
nazkatuta
Antxoa asko atzeratzen ari da aurten, iaz garai honetan jendea antxoarekin nazkatuta zegoela dio Itxaspeko nagusiak. Antxoa ezin harrapatzearen arrazoiak hiru direla aipatu du Aranburuk: «itsaso txarrarekin ezin da arrantzatu, ura hotza dago oraindik eta berdel asko dago. Aurten berdel gutxi harrapatzeko baimena izan dute arrantzaleek eta berdelak ez dio uzten igotzen antxoari».
Jendea, antxoa jateko gogoz
Antxoa gutxi dagoenez, prezio altuan dago kiloa orain. Itxaspen, 14,50 euroan dauzkate. Lonjan 11 euroan dago kiloa eta diferentzia, arrandegiek dituzten bitartekari eta gastu gehigarriengatik izaten da. Dena dela, jendea antxoa jateko amorratzen dagoela azaldu du Aranburuk eta prezio altua izan arren, segituan bukatzen direla.
San Joan aldera arte luzatuko da kanpaina eta antxoa gehiago sartzearekin kiloa ziurrenik 6 eurotara jaitsiko dela aurreratu du. Ondoren hegaluzea arrantzatzen hasiko dira urria bukaera bitarte.