Uzta ona izaten ari da aurten. Eta beharra ere bazuten nekazariek, iaz ez baitzen giro. Iaz, eguraldi kaxkarrak asko mugatu zuen euren jarduna. Euria izan zen protagonista, urte osoan, eta burua altxa ezinda ibili ziren. Baina baratzak normaltasunera etorri dira, eta laster izango ditugu koloretsu.
Edonola ere, ez dago udara arte itxaron beharrik, barazki sorta ederrak eskuratzeko. Merkatuan daude, dagoeneko, letxugak, porruak, azelgak, azak, espinakak edota eskarola kizkurra. Horiek guztiek, neguko baldintza gogorretan ere ematen dute uzta, eta orain hasi zaizkie gehitzen beste hainbat.
Laster, nabarmen zabalduko da barietatea: tipula, baratxuri freskoa eta babak, besteak beste, eskuragarri daude. Horiexek izango dira, hain zuzen ere, sasoi honetako nobedadeak, eta baita jendeak gehien eskatuko dituenak ere. Izan ere, berritasunak pizten du, maiz, bezeroen arreta.
Eta baita ilarrak ere, urtaro honetakoak baitira. Udaberriarekin batera hasi, eta uztaila alderako bukatu ohi da bere uzta-garaia. Epe motzeko uzta dute, baina oso bizia. Produktu izarra dira urtearen sasoi honetan.
Udako uzta prestatzen
Uzta jaso baino, ordea, erein egiten da udaberrian. Udan jaso beharrekoa prestatzeko unea da. Izan ere, produktuak ez dira gauetik egunera lortzen: lau hilabeteko prozesu luzea dute atzetik. Horregatik, apirilaren bukaeran eta maiatzean zehar ereingo dituzte nekazariek, udako beroarekin jango ditugun barazki freskoak.
Udaberria urtaro tristea dela diote nekazariek. Ziklo aldaketa ematen da, negutik datorren sasoia bukatu eta udakoa prestatu. Negu partean, udaran bezainbeste izaten omen da, baina ez dira hain barazki deigarriak: aza, azelga, eskarola.... Udan, berriz, barazki estimatuenak edukitzen ditugu eskura. Eta bitartean, udaberria, zubi lanak egiten.
Uzta jaso baino, erein egiten da udaberrian, eguraldia oso egokia baita. Dena den, hasi dira merkatuan zenbait barazki: ilarrak, tipulak, babak...
Udan ageri baitira baratzei kolorea ematen dieten elikagaiak. Udaberrian loreek parajeei edertasuna ematen dieten bezala, barazkiek kolorez betetzen dituzte baratzak udan: piper gorriak eta berdeak, lekak, piperminak, kalabazina, azenarioa, pepinoa…
Eguraldiaren esanetara
Urtaro ona da udaberria nekazarientzat, egokia delako eguraldia. Izan ere, eguraldiak baldintzatzen du nekazarien lana. Hala diote Arriatzu baserriko Manoli Zubelzuk eta Jose Ramon Zeberiok: «Euri asko egiten duenean, ez dago lurra lantzerik; eta eguzkiak gogor jota, erre egiten dira barazkiak». Erdibideko baldintzak dira, hain justu, udaberriak eskaintzen dituenak.
Baserriaren inguruetan dauzkate baratzak, eta denetik lantzen dute bertan: «Ahal dugun barietate zabalena egiten dugu». Hain zuzen ere, hori da nekazaritzak izan duen bilakaeraren ondorioetako bat: garai batean baino askoz ere nekazari gutxiago daude, eta daudenek, garai batean baino askoz ere gehiago lantzen dute: «Lehen dena bertakoa zen, baina kanpotik ekartzen hasi zirenean, jendeak utzi egin zion baratzari». Egun, barazki guztien %15 baino gutxiago izango da gure lurretan hazia.
Orekarik gabeko lehia
Inportazioak eten egin du nekazari batzuen bidea, eta beste batzuena konplikatu. Konpetentzia zorrotzegia dauka bertako nekazariak. Baina ez kalitate haundiagoa dutelako, prezio baxuagoak eskaintzen dituztelako baizik. Baxuegiak, maiz. Lehia desorekatua da, nekazariek ez baitute prezio horiekin borrokatzerik. Itxurarekin ere jokatzen omen da. Produktuak uniformatu, denak berdin-berdinak produzitu: «Begiekin jaten du erosleak, eta denak berdinak izan behar dutela iruditzen zaio; baina ez da hala, barazkiak tamaina eta forma ezberdinetakoak dira».
Konpetentzia horrek eragin zuzena du nekazarien eguneroko jardunean ere. Goizetik gauera aritzen dira, hamabi eta hamalau orduz, baratzean lanean. Ia atseden hartzeko tarterik gabe: «Egiten dugun lana ez dago ordainduta». Beraien eskulana edo jarduna baita nekazaritzaren muina, aurrerapenak aurrerapen. Traktoreak izango dituzte, baita makineria eta plagei aurre egiteko produktuak ere, baina horiek laguntza bat baino ez dira: «Eskulana da gehienbat, nekazaritza ez da hainbeste mekanizatu».
«Ahal dugun barietate zabalena produzitzen dugu», dio Manoli Zubelzuk
Nekazaritza hidroponikoa
Baratzako jardunean lan eta lan, egun osoa ematen du Juanito Larburuk ere, Berakorte baserrian. Era konbentzionalean lantzen ditu lursail gehienak, baina beste metodo bat ere jorratzen du: laborantza hidroponikoa. Duela ia hogei urte hasi zen erabiltzen, ez ordea borondatez. Lursail batek zainetako gaitza hartu zuen, eta bi irtenbide proposatu zizkioten: bi urtean behin desinfektatzea, edo hidroponikoan egitea. Lehenengoaren kalteak ikusita, bigarrena aukeratu zuen. «Ezer ezagutu gabe eta dardarka hartu nuen".
Nekazaritza hidroponikoa ez da lurrean egiten: «Perlitaz betetako zakuetan jartzen dira barazkien landareak, eta ureztatzean ematen zaizkie behar dituzten ongarri guztiak». Ura eta ongarriak garraiatzen dituzten tuboak, zakuetara dijoaz zuzenean. Lau-bost minutuz aritzen dira ura ematen, eta landarearen tamainaren arabera, gutxiago edo maizago behar izaten du.
Juanito Larburu: «Gaur egun, denborapasa gisa hartzen da baratza, ez serio, eta horrela etorkizun gutxi du»
Garaiz kanpo, «plastikozko barazkiak»
Letxugen hirutik bat eta tomateak lantzen ditu Larburuk, sistema hidroponikoa erabiliz. Kalitatez, ez die inolako galerarik ikusten: «Tomatea ona izango da, asko eskatzen baitute». Hori bai, metodoa edozein dela ere, barazkiak bere garaian landu behar dira. Eta hidroponikoarekin gehiegikeriak ere egiten direla uste du: «Tomateak, esaterako, garaiz kanpo lantzen dituzte zenbaitek, hidroponikoa aprobetxatuta. Baina gero ez daukate zaporerik, plastikozkoak bezala dira».
Lortutakoa, dendariei saltzen die zuzenean. Ezinbestekoa zaio hala egitea, baratzatik biziko bada: «Pormaiorrean ez dago lan egiterik, barre egiten digute». Eta denda txikiak gero eta gutxiago dira: «Asko galdu dira, jendea supermerkatura joaten delako erosketak egitera". Baratzan lan egiteko ohitura galdu den bezalaxe: «Orain, denbora pasa gisa hartzen da, ez serio». Eta horrela, etorkizuna beltz ikusten du.
Betiko barazkiak, gaurko baserrian
Barazki ekologikoak eskuratzeko aukera ematen du Imanol Aranak
Alternatiba gisa baino gehiago, betiko barazkiak jateko aukera bezala planteatzen du Imanol Aranak nekazaritza ekologikoa: «Beti landu den eran egindakoa da, gure aiton-amonek egiten zuten bezalakoa». Lekuz kanpo daude pestizidak eta produktu kimikoak, eta ximaur on batek hartzen du garrantzia: «Ongarri zaku baten lekuan, ximaur toneladak erabiltzen dira».
Plagei aurre egiteko, oso adi egon beharra dauka, eta barietate asko landuta ebitatzen ditu: «Barazki askorekin arituta eta etengabe lekualdatuta, lortzen da gaitzak ez bertan geratzea». Guztira, 40 barietate inguru lantzen ditu Altuna baserrian, guztiak modu ekologikoan. Horrela, osasuntsuago jateko aukera eskaintzen die herritarrei: «Barazki ekologikoak aberatsagoak dira zaporez, kolorez eta usainez».
Baserriarekin kontzientziatuta
Bere erosleak, baserriarekin kontzientziatuta daudenak dira, aurrera atera daitezen nahi dutenak. Bezero leialak dauzka, zeini barazki saski bat ematen dien astero. Horrela, hilabetero diru-sarrera finkoak ziurtatuta dauzka: «Asko eskertu behar diet haiei, Basherri sareko Hernaniko taldekideei, baratzetik modu txukun batean bizitzea posible egiten didatelako».
Une zaila bizi dute nekazariek. Produktu asko eta asko kanpotik ekartzen dira, eta jendeak horiexek erosten ditu, supermerkatuetan: «Atzean zer dagoen pentsatu gabe egiten dira erosketak». Bertakoen kaltetan, kanpokoei ematen zaie dirua. Kaleko jendearen esku ikusten du Aranak nekazarien etorkizuna.