Yon Pavón hernaniarra, Ronen Munduko Bartender Hoberenerako hautagai izendatu dute Ultimate Awards 2025 sarietan. Latsunbeko tabernan hasi zen lanean familiarekin. Ondoren hamarkada bat baino gehiagoan Lasarte-Orian Patrizio 's Pub enblematikoa zuzendu zuen eta gaur egun Yon Pavón Cocktail Events enpresaren arduraduna da. «Hunkituta nago nominazio honekin, egindako lanaren errekonozimendua baita».
Pavonek, mixologiaren eremuan ronaren kultura sustatzen denbora darama eta mundu honetan egin zituen lehen sartu-irtenak gogoratzen ditu. «Gazte-gaztetatik pertsona ausarta eta urduria izan naiz, beti ostalaritzari lotua. Nire anaia Anttonekin hasi nintzen, Monte Igeldoko sukaldeetan. Donostiako erreferentziazko hotel horretan ikasi eta miresten jakin nuen aretoko zerbitzua. Kezka horrek 14 urtez jatetxe bat kudeatzera eraman ninduen, barra-zerbitzuan espezializatuz eta nire bezeroak koktelgintza gozatzen saiatuz, baita, nola ez, rona duen koktelgintza».
Hortik denbora batera, «nire negozioa irekitzera ausartu nintzen Lasarte-Orian, Patrizio Pubean, nire ahaleginak koktelen mundu bikainean zentratuz. Orduan konturatu nintzen onena izan nahi banuen nire herrialdeko onenekin prestatu behar nuela, eta Basque Culinary Centerren eta Madrilgo Barman Academyn ikastaroak egin nituen. Horrela, bitxikeria bat bezala jaio zena, laster kezka haundi bat bihurtu zen, eta plazer bat, nire tarte libreak bidaiatzera eta ikastera bideratzera eraman ninduena, nire esperientziak ronaren munduko aditu onenekin partekatuz, bai Estatuan bai nazioartean, ronaren munduko destilategi nagusiak deskubrituz eta bisitatuz Jamaikan, Kanariar Uharteetan, Kaiman Uharteetan, Belicen, Haitin, Dominikar Errepublikan, Mexikon, Frantzian, Martinika Uhartean eta Kuban, besteak beste».
«Hasiera gogorra izan zen»
Yonek ez du ezkutatzen hasierak ez zirela errazak izan. «Hasiera gogorra izan zen, nire denbora libre apurra aprobetxatuz ronaren munduan espezializatutako beste koktel-denda batzuk bisitatzeko, askotan nire furgonetan lo egiten nuen. Gaur egun familia diren lagun asko ezagutu nituen, eta ronaren mundu liluragarrian ez ezik, beste aintzatespen batzuk ere lortu ditut nire lan-ibilbidean, hala nola Gin Tonicsen txapelketetan eta koktelgintza orokorreko hainbat topaketetan lortutako sariak. Halaber, Jakitea Euskal Sukaldaritza Tradizionalaren Elkartearen eskutik tokiko produktuarekin egindako koktel onenaren saria jaso nuen, Euskadin ospe haundia duen taldea, eta 2020ko Koktelgile Onenaren saria jaso nuen, besteak beste, Basque Culinary Centerrek eta Gipuzkoako Ostalaritza Elkarteak sustatutako Talentu Gastroko sarietan».
«Zerbaitekin pozik banago», azpimarratu du Pavonek, «nire lana nire hobby bihurtzea lortzea izan da», eta, horren ondorioz, «Kubako Kantineroen Ohorezko Kide izendatu naute, eta Espainia ordezkatzera eraman zidaten 2023an Kubako Koktelgintzako Munduko Txapelketaren aurkezpenean».
'The Ultimate Rum Bartender' lehiaketan ron kultura ere baloratzen da.
«Finkatzen joateko eta nire karrera garatzeko oinarri sendoa izateko asmoz, 2022an Yon Pavón Cocktail Events koktelgintzako ekitaldi pribatuen enpresa sortu nuen. Estatuko eszenatoki ospetsuenetako batzuetan egon gara, Real Madrid edo Real Sociedadeko VIP palkotik hasi eta Donostiako Nazioarteko Zinemaldira arte. Ospe haundiko markek antolatutako hainbat ekitalditatik igaro gara, hala nola Loewe, Moët & Chandon edo Louis Vuitton, ohiko bezero bihurtuz. Euskal Michelin Izarretako batzuek ere konfiantza dute destilatuen aholkularitzan, eta ekitaldi ugari egiten ditut ronaren kultura ahal dudan eta uzten nauten lekura zabalduz».
'The Ultimate Awards' sarietarako izendapena
Ibilbide bikain honen ondorioz, Yon Pavón Ronen Munduko Bartendarrik Onena nominatu dute Ultimate Awards Sarien Hirugarren Edizioan. Mundu osoko bartenderrak biltzen dituen ekitaldia da, lehiatzen eta beren trebetasunak eta sormena erakusten dituena ronaren koktelgintzaren munduan.
Likoreen eta mixologiaren industrian eragin haundia duen figura talde batek antolatuta, lehiaketa honen helburua mundu mailako ron bartender onenak identifikatzea da, ronaren hautematea sustatuz berrikuntzaren, aurkezpenaren eta ofizioaren bidez. The Ultimate Rum Bartender lehiaketa errespetatuenetako bat bihurtu da mundu mailako ron mistoentzat, bartenderren sormena eta trebetasun teknikoa ospatzeaz gain, ronarekiko eta haren inguruko kultura zirraragarriarekiko maitasuna ere baloratuz.
Adituen epaimahaiaren saria eta bozketa publikoa
Bestalde, epaimahaia maila goreneko aditu-talde batek osatuko du. Sarien aurtengo edizioak bozketa publikoaren eta adituen ebaluazioaren konbinazioa izango du. Horrela, bi sari banatuko dira: The Ultimate Rum Bartender, parte-hartzailearen trebetasun eta sormenean oinarritutako adituen panelak aukeratua, eta Bartender Más Popular, www.theultimateawards.com webgunean boto publiko gehien dituen izendatuari emango zaiona. Bozketa publikoa apirilaren 21etik 25era izango da eta irabazleen iragarkia apirilaren 28an egingo da.
Irabazleari elkarrizketa egingo dio The Rum Lab-ek, ron kontuetan munduko webgune ospetsuenak, eta bertan argitaratuko da elkarrizketa. Halaber, bere izaera egiaztatzen duen ziurtagiri ofizial bat jasoko du, eta Spain Rum & Gin Expo 2025ean egingo den zeremonia esklusibo batean emango zaio. Ekitaldia maiatzaren 8an eta 9an izango da, Madrilgo Plaza Caleidon.