Bautista Goikoetxea - Elorrabi sagardotegia: «Aurten ez da izan sagarrik; lorea erakutsi zuen, baina eguraldiak bota egin zion»

Kronika - Erredakzioa 2010ko urt. 17a, 01:00

«Egun guztia ariko nintzateke sagarrari buruz hizketan, eta hala ere, beti harrituta uzten nau». Asko ezagu­tzen du Goikoetxeak sagarra. Eza­gun du hitz egiteko moduan. 700 bat sagar arbola dituela dio, eta terreno gehiago balu, berehala hasiko omen litzateke sagarra sartzen.

«Lorea erakutsi du, baina eguraldiak bota egin dio»
Goikoetxearen esanetan, sagarrak bere urtea ez duenean, lore ahulagoa ekartzen du, eta aurten hori pasa da: «Lehengo urtekoa aspaldi ez nuen ezagutu. Orain 40 urte izan zen tankerakoa, gogoan dut, Pasaian kargatu eta Asturiasera nola eraman zen sagarra. Aurten, berriz, ez da izan sagarrik. Lorea erakutsi zuen, eta eguraldiak bota egin zion. Nik ikusi dudan arbolik loretsuena iaz ikusi nuen; eta gero, ez zuen sarekada bat sagar eman».

30 bat sagar klase, denak tolare sagarrak
Elorrabiko sagastietan 30 bat sagar klase omen dira, eta denak tolare sagarrak, sagardo sagarrak. Dena dela, tartean ba omen dira jateko oso sagar ederrak. «Bat bada, adibidez, Azpeiti sagarra, erreta jateko oso ona. Eta gordinik ere bai. Azaroan azkenean oraindik ederki egoten da arbolan».

Bertako sagarra
Goikoetxeak garbi dauka, hemengoak lan gehiago duen arren, emaitza hobea duela. «Guk bost urtean egin dugu ia %80 bertako sagarrarekin. Etxekoa asko, eta gero ingurutik ekarria, Meagas, Geta­ria, eta abar».

«Garai batean auzo lanean laitzen zen sagastia»
Sagastia ondo edukitzeko, lan asko egin behar omen da. Garai batean laiarekin pasa­tzen omen zen sagastia, auzo lanean. Orduko konturik ez da orain, baina Elorrabin lan asko egiten da oraindik sagastian. «Oraintxe gu­txi, 148 arbola pasa nituen ma­kinarekin, ipurdiaren buel­­tan 3 metroko diametroan, eta bota nien karea, eta 15:15 ongarria». «Horrek mesede haundia egiten dio arbolari, baina denbora behar da, eta lana da, lan haundia».

Sagardotarako nahasketa egokia
Sagar klase horiek denak nola nahastu behar diren galdetu diogu Goikoetxeari, sagardo ona lortzeko. Nahas­ketaren sekretoa sagar mikatzean dagoela dio Goikoetxeak: «%15 behar du gazia, %20 gozoa, eta %65 mikatza. Hori horrela da, eta guk etxean, mi­katzak baditugu 13 klase. An­dre sagarra bastante, bu­ruan ilea bezala ematen du, txiki-txi­kia da, Añarregitik ekarria». Garai batean Añarregi ba­serria oso sagar-leku ona omen zen. «Añarregin, aldi batean, 160 karga bildu omen zituzten behin. Karga bakoitzak 300 kilo ditu, atera kontuak!».

Aurtengo sagardoa
Aurten sagardo politak omen datoz Elorrabin. Dena dela, Goikoetxeak dioenez, kostako da aurtengo San Joanetan, iazkotan edan zen sagardoa bezain ona edaten.

Kronika egunero, euskaraz eta doan jasotzen segi ahal izateko, Kronikakide gehiago behar dira, eta zer esanik ez, proiektu komunikatibo sendo eta profesional bat garatu nahi badugu.
Egin zaitez KronikaKide!