Sagardoa botilan dastatzeko aukera ederra, Lizeaga Sagardotegiak

Kronika - Erredakzioa 2025ko eka. 7a, 00:00

Bi berreikuntza ditu aurten Lizeaga sagardotegaiak: batetik, sagar zukua; eta bestetik, bisita gidatuak. 

 

Botilaratzea Lizeagako lan nagusietako bat izatera pasa da, eta azaldu du honelakoa dela egunerokoa; «botilaratu nahi den sagardoa aukeratu, botilak txukun-txukun garbitu, prestatu eta botiletan sartu». Botilaratzeaz gain, aurten Lizeaga sagardotegiak bi berrikuntza ditu eskuartean; batetik, Sagar Zukua edo Zizarra; eta bestetik, bisita gidatua. 

Sagar zukuari dagokionez, Lizeaga sagardotegiak aitortu du aspalditik zeukatela buruan: «bezeroak hasi zitzaizkigun galdezka ea bagenuen zukurik, eta horrek bultzatu gintuen zukua egitera. Aurreko urtean proba bezala botila gutxi batzuk egin genituen eta emaitzarekin oso gustura gelditu ginenez, aurten kalitate haundiagoko zukua egin dugu». 

Jendeak gustuko duela aitortu du Lizeagak: «oso harrera ona izan du, asko izan dira otorduan zehar zukua probatu eta gero etxerako kaxak erosi dituztenak». Era berean, Lizeaga familiak gaineratu du gaur egun produktu naturalek arrakasta haundia izaten dutela: «eta gure zukua %100 naturala da». 

«Gozoa eta azidoa» da zukua, nahasketa bikaina: «sagarrak berak duen azukrea besterik ez du. Tolaretik ateratako mosto edo zukua zuzenean pasteurizatu eta botiletan sartzen dugu. Horregatik da garrantzitsua sagar barietatea, horietako bat errege sagarra edo Errezil sagarra da, oso egokia eta orekatua den nahasketa da». Zukua kaxetan saltzeko aukera ere eskaintzen du Lizeagak; «bai partikularrentzat eta baita ostalaritzarentzat ere».

Lizeagak eskaintzen duen bigarren berrikuntza bisita gidatuak dira, aurten hasi dira eskaintza berriarekin Sagardo Routeren laguntzarekin. Lizeaga sagardotegia aspalditxotik zuen buruan bisitak eskaini behar zituela: «azken urteetan geroz eta gehiago izan dira enoturismoarekin lotura duten bezeroak, eta gauza bat eta beste... bisita gidatuen aldeko apustua egin genuen». 

Bisita hauetan, sagardotegiaren eta sagardoaren prozesuaren berri emateaz gain, produktu desberdinen dastaketak egiten dira bertan, eta ondoren, sagardotegiko menu tradizionala ematen dute bazkaltzeko. Tolare eta sagardotegian, Zirrara edota Sagar zukua dastatzen dute bisitariek, ondoren upategian Euskal Sagardoa edaten dute txotxetik, eta bukatzeko, mahaian, bazkaldu aurretik botilako Euskal Sagardoarekin amaitzen dute bisita.

2024ko uztako sagardoa txotxetik dastatzeko garaia igaro ondoren, botilan gozatzekoa iritsi da. Sagardotegia urte osoan zabalik egoten da, baina maiatzetik aurrera aldaketa batzuk daude: sagardoa botilan zerbitzatzen da, eta menu tradizionalaz gain, tomate eta letxuga entsaladak, saiheskia eta Larretako izozkiak ere eskaintzen dira. Txotx garaian bezeroak zutik egoten diren arren, orain otorduak eserita eta giro lasaiagoan egiten dira.
Gainera, bezeroei dauzkagun sagardo desberdinak dastatzeko aukera ematen diegu, batik bat, EUSKAL SAGARDOA etiketa duten sagardoak eskainiz. Alkoholik edan nahi ez dutenentzako ere, Lizeaga Sagar Zukua edo Zizarra ematen dugu (etxeko berrikuntzetako bat).
Oso gustura gaude 2024ko uztako sagardoekin. Kantitate aldetik ez da uzta oparoa izan baina bai kalitatezkoa. Horregatik, bertako sagarrarekin egindako EUSKAL SAGARDOAK oso atseginak dira aurtengoak, bai aromatikoki eta bai ahoko zaporea kontutan hartuta ere. Usain freskoa eta afrutatua dute eta ahoan orekatua. Gorputza eta bolumena ere badute eta sagardo luzeak dira.
Badira bi hilabete pasatxo, 2024 uztako sagardoa botilaratzen hasi ginenetik. Orain hau da lan nagusietako bat. Botilaratu nahi den sagardoa aukeratu, botilak txukun-txukun garbitu, prestatu eta botiletan sartu. Gaur egun, sagardoa hoztutzeko instalazioarekin prozesu osoa hobeto kontrolatzen degu eta urte osoan botilaratzeko aukera ematen digun arren, sagardoak orain daude botilara pasatzeko puntu-puntuan eta garai hau izaten lan gehien ematen dun garaia. Honekin batera taberna eta elkarteetara sagardo banaketan ere buru belarri gaude uzta berriko sagardoa ematen. Gainera, gutxi dira, baina oraindik badaude txotxetik gehien gustatu zaizkien kupeletako sagardoa erosten duten bezeroak; Sagardo hoiek botilaratzean, dastaketa bat egitera etortzen dira sagardotegira eta gero aukeratutako sagardo hortatik, urte osorako botila kopuru garrantzitsu bat erosten digute.

LIZEAGA EUSKAL SAGARDOA

Astigarragako, Zeraingo eta Zestoako sagarrez egina. 8 – 10 barietate desberdinekin.

Ezaugarri organoleptikoak

Lasto-hori kolorekoa eta txinparta ona duena. Usaimen aldetik garbia eta fruta lurrunak nabarmentzen dira. Ahoan gorputz oneko eta orekatua. Bukaeran mikaztasun sentsazio atsegin bat uzten du ahosabaian.

LIZEAGA EUSKAL SAGARDOA PREMIUM

Astigarraga, Zubieta eta Mendexako sagarrez egina. 8 – 10 barietate desberdinekin

 

Ezaugarri organoleptikoak

Lasto-hori kolorea du eta txinparta ona eta iraunkorra. Sudurrean sagar freskoa gogorarazten duen aromak dauzka, momentu egokian bildutako sagarrekin egina bait dago. Ahoan freskoa, duen karbonikoak eta azidez sentsazioak ematen diona. Orekatua eta iraunkorra.

LIZEAGA SAGAR ZUKUA / ZIZARRA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezaugarri organoleptikoak

Kolore laranja du eta ohikoa den bezala, turbidez handia. Oso aromatikoa da eta intentsitate handikoa. Usaimen eta zaporean, sagar errea eta konpota zantzuak nabarmentzen dira eta ahoan gozotasun eta azidotasun oreka egoki bat du ez baita oso oso gozoa.

 
Kronika egunero, euskaraz eta doan jasotzen segi ahal izateko, Kronikakide gehiago behar dira, eta zer esanik ez, proiektu komunikatibo sendo eta profesional bat garatu nahi badugu.
Egin zaitez KronikaKide!