2022ko uztako Euskal Sagardoa aurkeztu du Petritegi Sagardotegiak

Kronika - Erredakzioa 2023ko api. 13a, 00:00

Argoitz Otaño enologoa eta Ainara Otaño zuzendaria.

«Fruta usain konplexuak eta garraztasun puntuak antzematen dira», azaldu dute.

Atzo aurkeztu zuen Petritegi Sagardotegiak 2022ko uztako Euskal Sagardoa; bertako sagarrarekin ekoiztutako sagardoa da, Jatorri Deituraren zigiluduna. Ekoizpen taldean Ainara Otaño aritu da zuzendari lanetan, Txetxu Mujika izan da upategiko arduraduna eta Argoitz Otaño enologoa. 

Ekoizpen prozesuan bertako hornitzaileekin lan egin dutela azaldu dute: «Sagardo hau modu tradizionalean eta bertako sagarrekin solik ekoizten da, horien artean sagar garratz eta mikatzak nabarmentzen direlarik. Argoitzek bertako hornitzaileak bisitatzen ditu uzta noiz hasi eta sagarrak heltze eta kalitate unerik onenean jasotzeko».

Prozesuari buruzko azalpenekin batera, sagardoaren ezaugarriak ere azaldu ditu Petritegik. Hiru ataletan banatu dute kata oharra: ikusmena, usaimena eta dastamena. Ikusmenarekin hasita, «lasto hori kolore distiratsua eta txinparta alaia» nabarmendu dituzte. 

Usaimenean azaldu dute «fruta usain konplexuak eta garraztasun puntuak» antzematen direla; horiek baitira bertako sagar motek «berezkoak dituzten ezaugarriak». 

Azkenik, dastamenean indartsu eragiten duen sagardo gisa definitu dute aurtengoa: «Bere gorputz eta garraztasunagatik lehen 'eraso' edo hasierako sentsazioa, sagardo indartsua dela da. Ondoren, oreka sentsazioa nagusitzen da, bertako sagar mota mikatz eta garratzak nahastuz lortzen dena».

Kronika egunero, euskaraz eta doan jasotzen segi ahal izateko, Kronikakide gehiago behar dira, eta zer esanik ez, proiektu komunikatibo sendo eta profesional bat garatu nahi badugu.
Egin zaitez KronikaKide!